Bloedbad Gentse taxisector

08 Juli 2021

Bloedbad Gentse taxisector

De coronacrisis en het nieuwe Vlaamse taxidecreet hebben een bloedbad aangericht bij Gentse taxichauffeurs. Raadslid Sara Matthieu vroeg nieuwe cijfers op in de Gentse gemeenteraad. Daaruit blijkt dat 40% van de taxichauffeurs de taxibadge aan de haak heeft gehangen, ofwel 150 Gentse chauffeurs. Zorgwekkend, want taxi's zijn deel van de oplossing van het mobiliteitsprobleem.

"De cijfers zijn een grote schok, we moeten als stad doen wat we kunnen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan en onze Gentse taxi's te steunen." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid Groen

De taxichauffeurs hadden het de voorbije maanden erg moeilijk door de grote daling in het aantal passagiers. De taxi's mochten steeds blijven rijden, maar het aantal café- en restaurantbezoeken of ritten naar de luchthavens zijn sterk teruggevallen. Tegelijk moeten ze sinds de start van het nieuwe Vlaamse taxidecreet de concurrentie aangaan met Uber en chauffeurs van buiten Gent.

Sara Matthieu: "De cijfers zijn een grote schok, we moeten als stad doen wat we kunnen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan en onze Gentse taxi's te steunen. Helaas kunnen we als stad niets veranderen aan het Vlaams kader, dat ook de mimimumprijs per rit heeft geschrapt."

Belasting opgeschort

Schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw schrok ook van de cijfers en zoekt naar manieren om de taxichauffeurs te helpen: "De stad heeft daarom de taxibelasting al voor 4 maanden opgeschort en we bekijken of dit verlengd kan worden. Ook de taxicheques die de Stad heeft uitgedeeld om naar de vaccinatiecentra te komen, gaven een duwtje in de rug."