"Blaarmeersen moet een plek zijn waar iedereen zich veilig en welkom voelt"

10 Februari 2022

De Blaarmeersen moet een veilige en gezellige plek zijn waar iedereen welkom is. Voor vele Gentenaars, jong en oud, is het dé locatie in de zomermaanden voor sport, spel, ontspanning én verkoeling. Feiten van geweld en sfeerverpesting, zoals die zich de afgelopen zomers hebben voorgedaan, kunnen absoluut niet.

Geweld op recreatieterreinen is spijtig genoeg geen nieuw of uitsluitend Gents gegeven. Er zijn helaas gelijkaardige incidenten in andere steden en gemeenten. 

"De Blaarmeersen moet een veilige én gezellige plek zijn waar elke Gentenaar en bezoeker zich welkom voelt. Het is belangrijk dat er een evaluatie komt van de tijdelijke maatregelen. Ook de ervaring van de bezoekers zal worden meegenomen in de evaluatie." - Bert Misplon, gemeenteraadslid

Over het feit dat de Blaarmeersen die gezellige en veilige plek moet blijven, is iedereen het eens. Over de manier waarop dat moet gebeuren, durven de meningen al eens verschillen.

In de commissie heeft raadslid Bert Misplon dan ook de bevoegde schepen Sofie Bracke bevraagd over de aangekondigde maatregelen voor De Blaarmeersen.

Tijdelijke maatregelen in 2022

Uit het antwoord van de schepen blijkt dat de aangekondigde maatregelen tijdelijk zijn. Heel belangrijk daarbij is dat de maatregelen eerst grondig geëvalueerd zullen worden alvorens er een beslissing volgt over duurzame maatregelen voor de daaropvolgende zomers. 

"De Blaarmeersen moet een veilige én gezellige plek zijn waar elke Gentenaar en bezoeker zich welkom voelt. Het is belangrijk dat er een evaluatie komt van de tijdelijke maatregelen."

"We stellen nog steeds vast dat er in Vlaanderen en Brussel te weinig plaatsen zijn waar publiek kan worden gezwommen in open lucht. Laten we daar op alle niveaus samen werk van maken." - Bert Misplon, gemeenteraadslid

"Ook de ervaring van de bezoekers zal worden meegenomen in de evaluatie", aldus gemeenteraadslid Bert Misplon. 

Belangrijk ook is dat bezoekers bevraagd zullen worden over hun ervaringen en verwachtingen, deze feedback zal meegenomen worden in de evaluatie. 

Sfeerbeheer

De uitwerking van de proefopstelling voor komende zomer is nog niet definitief in alle details en gebeurt op basis van ervaringen en de evaluatie van vorige zomer.

Het is wel al zeker dat het strand omheind zal worden en er één centrale ingang zal komen. De organisatie en de inrichting van deze ingang zal anders zijn dan vorige zomer. Lessen werden getrokken en de sfeer staat hierbij voorop.

Bert Misplon, gemeenteraadslid: "We stellen nog steeds vast dat er in Vlaanderen en Brussel te weinig plaatsen zijn waar publiek kan worden gezwommen in open lucht. Laten we daar op alle niveaus samen werk van maken."

Extra focus op sfeerbeheer

Voor niet-Gentenaars ouder dan 12 jaar zal de toegang betalend zijn. Tarieven zijn nog niet bepaald maar in het voorstel kunnen Gentenaars en kinderen dus steeds gratis gaan zwemmen en spelen op het strand.

Er komt geen systeem van reservaties en contingentering naar woonplaats, wel een registratie van alle bezoekers ouder dan 12, conform de GDPR-regelgeving.

De extra focus op sfeerbeheer vertaalt zich ook in een plan om met een externe en ervaren partner op dit vlak samen te werken. Deze zal in eerste lijn actief zijn op de Blaarmeersen voordat security, of bij ernstige feiten de politie, in beeld komt. 

Iedereen welkom

Voor ons is het belangrijk dat iedereen die zich op een respectvolle manier gedraagt welkom blijft in onze stad, en dus ook in De Blaarmeersen. Dat is immers wat Gent tot Gent maakt: een open en tolerante stad.

We volgen de evaluatie vanuit onze fractie van nabij op en kijken alvast uit naar een aangename, veilige en plezante zomer op de Blaarmeersen. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.