Betaalbaar wonen: De Gentenaar is duidelijk

12 Oktober 2023

Betaalbaar wonen: De Gentenaar is duidelijk

"Vlaanderen moet ook thuis geven. De wooncrisis oplossen kan niet enkel vanuit de Stad." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Afgelopen zondag brachten 33.000 Gentenaars, of 15% van de stemgerechtigde Gentenaars, een stem uit in de volksraadpleging over betaalbaar wonen en gemeentelijk publiek vastgoed. Hiermee werd de vereiste grens van 10% overschreden en kon er worden geteld. De uitslag? Een duidelijke ‘ja’. Gentenaars vinden betaalbaar wonen een belangrijk thema.

Groen is blij met de opkomst voor deze volksraadpleging. Het geeft duidelijk aan dat betaalbaar wonen een belangrijk thema is voor de Gentenaars. Het sterkt ons in onze keuzes en in het door ons gevoerde beleid.

Tine Heyse: "Deze volksraadpleging is niet tégen het bestuur gericht. Het is eerder een aansporing om nog beter te doen. Daarom is het misschien juist goed dat er druk van onderuit wordt gezet, zoals met dit referendum."

"Wij hebben een kritisch sociaal middenveld, en dat is soms wel lastig, maar het is vooral goéd dat we dat hebben." - Tine Heyse, schepen van Wonen

"Het maakt dat Gent de stad kan blijven die de meeste inspanningen levert voor sociaal wonen. Wij hebben een kritisch sociaal middenveld, en dat is soms wel lastig, maar het is vooral goéd dat we dat hebben."

Duidelijk signaal, ook voor Vlaams woonbeleid

Nooit eerder zette stad Gent zoveel in op sociaal en betaalbaar wonen als deze legislatuur. Maar het zal zaak zijn om deze inspanningen nog jaren vol te houden. Als het van Groen afhangt zal dit ook gebeuren. Maar als stad kunnen we de woonproblematiek niet alleen oplossen.

"Succes van de volksraadpleging over betaalbaar wonen is een duidelijk signaal, ook voor het Vlaams woonbeleid. Maar Vlaanderen moet ook thuis geven, en dan vooral in de financiering van sociaal wonen zodat wij 20 procent kunnen bereiken. De wooncrisis oplossen kan niet enkel vanuit de Stad", zegt Tine Heyse, schepen van Wonen.

Tegen de verkoop gronden en gebouwen

De grote meerderheid van de deelnemers aan de volksraadpleging stemde ook tegen de verkoop van gronden en gebouwen van de Stad Gent.

Groen is hierover genuanceerd. Het is duidelijk dat ons gemeentelijk publiek vastgoed algemeen moet ingezet worden voor de noden van de Gentenaars, en niet moet dienen om er privépersonen of vastgoedontwikkelaars profijt te laten uithalen. Maar sommige verkopen zijn noodzakelijk en moeten ook in de toekomst kunnen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan verkoop aan de sociale woonmaatschappij Thuispunt Gent.

"We gingen in het verleden al nooit zomaar over tot een blinde verkoop en dat blijft zeker zo." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

"We gingen in het verleden al nooit zomaar over tot een blinde verkoop en dat blijft zeker zo. Eerst wordt gekeken of gronden of ander patrimonium geschikt zijn voor wonen, en of de woonmaatschappij al dan niet interesse heeft. Zo werd enkele weken geleden nog het akkoord gegeven om kleinere gronden over te brengen naar Thuispunt Gent."

"Ik ben wel tevreden met de discussies van de voorbije maanden want nu zien meer mensen in dat de Stad helemaal niet met een uitverkoop bezig zijn, wel in tegendeel", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Oprichting grondenbank

Groen is ook voorstander van de oprichting van een grondenbank om 40% betaalbaar wonen te realiseren en is dan ook zeer verheugd te zien dat ook dit voorstel een grote meerderheid van de stemmen haalde.

Het cijfer, 20% sociaal wonen en 20% betaalbaar wonen, staat overigens in de beleidsnota van schepen Heyse. De idee van een grondenbank is op de agenda gezet door de volksraadpleging en zal worden uitgewerkt.

Deze legislatuur nog starten we met de voorbereidingen voor het oprichten van een gelijkaardige grondenbank, die kan bijdragen aan betaalbaar wonen.

Dankzij Groen Gent is er geen uitverkoop van ons vastgoed, is ook 40% betaalbaar wonen een beleidsprioriteit, kwam er ook een moratorium op de verkoop van landbouwgronden en is er nog nooit zoveel geïnvesteerd in betaalbaar wonen als nu.

Wat we verder nog deden, lees je hier https://www.groengent.be/betaalbaarwonen_gent

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.