De 3 tips van Hafsa voor Belmundo

23 Maart 2023

De 3 tips van Hafsa voor Belmundo

Belmundo Festival is een jaarlijks festival dat georganiseerd wordt door de Stad Gent, 11.11.11 en het Gentse middenveld. Voor editie ’23 bundelen we alle krachten om op 1 locatie de Gentenaar warm te maken voor internationale solidariteit en het thema ‘Recht op actievoeren’. 

Belmundo, het jaarlijks stadsfestival rond internationale solidariteit, strijkt dit jaar een heel weekend neer in de Brugse Poort met het thema ‘Recht op actievoeren’. Van vrijdag 24 maart tot en met zondag 26 maart zal de Meubelfabriek bruisen van de activiteiten georganiseerd door het Gentse middenveld. 

Actie voeren geen evidentie

Actie voeren is nergens ter wereld een absolute evidentie: van GAS-boetes voor niet aangevraagde acties op de Belgische straten tot de repressie bij protesten in Iran en helaas ook het trieste recordaantal van 227 vermoorde milieuactivisten in het jaar 2020. Toch is dit in veel gevallen het enige wapen van het volk. Hoe kunnen we dit wapen versterken? Hoe kunnen we hier internationaal een verworven recht van maken? Dat kan je ontdekken tijdens het festival!

De tips van Hafsa

Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit, snuisterde door het programma en geeft 3 niet te missen tips:

1.Video tentoonstelling rond eco-feminisme
"Ik had de eer om activistes Danila Andagoya en Nathalia Bonilla Cueva begin maart te ontvangen op het stadhuis en met hen in gesprek te gaan. Ik was enorm geraakt door hun verhalen hun dagelijkse strijd tegen de mijnbouw en het "recht om neen te zeggen". Ik ben benieuwd naar deze expo rond de kracht van deze (en andere) vrouwen en het belang van inspraak van lokale gemeenschappen."

2.Wandeling: Actie in de Brugse Poort
"De wandeling van Amnesty International en Linx+ door de Brugse poort, lijkt me super boeiend. De Brugse Poort is de wijk waarin in ben opgegroeid en nog steeds woon. Dus zeker de moeite om aan de hand van de industriële geschiedenis en de sociale acties kennis te maken met het samenleven en wonen in de Brugse Poort."

3. Film Rebels
"Ik ben ook benieuwd naar deze documentaire. Op Rebels zijn staat geen leeftijd, gelukkig maar." 


De meeste activiteiten zijn gratis. Het volledige programma vind je op de website www.belmundo.gent/programma. Eris ook kinderanimatie voorzien.

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.