Overshoot Day België - wat kan ik doen?
24 Maart 2023
Van snel en makkelijk tot ambitieus en tijdrovend, met deze tips helpen we je op weg naar een fossielvrije woning.
Earth Overshoot Day viel vorig jaar in 2022 op 28 juli. Als de hele wereldbevolking zou consumeren zoals België, dan zou de datum in 2023 al op 26 maart vallen. De Overshoot Day van België valt bovendien op plaats 5 in het wereldwijde plaatje. Dat wil zeggen dat er slechts 4 landen het nog slechter doen. Uiteraard moeten er structurele maatregelen worden genomen naar de grootverbruikers en -vervuilers. Maar wat kunnen we zelf doen aan dit slechte rapport?
Naar aanleiding van de stijgende energieprijzen, somden we in de Groen-krant van deze winter enkele handige tips op om te besparen en om - op termijn – 100% fossielvrij te verwarmen. Ze kunnen ook dienen om onze slechte score op Overshoot Day te helpen verbeteren. Want alle kleine beetjes helpen.
Van snel en makkelijk tot ambitieus en tijdrovend, met deze tips helpen we je op weg naar een fossielvrije woning.
In 1 seconde
- Zet de thermostaat in huis op 19°C. Per graad lager spaar je 7% op je verwarmingsfactuur.
- En ’s nacht mag de thermostaat op 15°C. Maar bij vloerverwarming op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
In 1 minuut
- Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was met het eco-programma.
- Doe hetzelfde met de afwasmachine. Kleine hoeveelheden afwas, die doe je gewoon in de wasbak.
- Bij het douchen draai je de kraan na vijf minuten dicht. Dat moet volstaan om je schoon te spoelen.
In 1 kwartier
- Sluit alle deuren in huis en verwarm enkel de kamers waar je vaak bent.
- De doe de test op Checkjehuis van Stad Gent en neem contact op met de Energiecentrale. Maak ineens een afspraak met een renovatiecoach om je huis fossielvrij te maken.
- Hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Als je voldoende ventileert kan het ook binnen op een rek.
- Boek een onderhoudsbuurt voor je gasboiler. Dat kan 10-15% schelen op je verwarmingsfactuur.
In 1 uur
- Ga een spaardouchekraan kopen en installeer die.
- Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Ledlampen zijn er in allerlei soorten en maten.
- Zet de verwarming nog een paar graden lager en ga op café met vrienden of onbekenden (mag ook langer)
In 1 dag
- Gebruik kaarsen (of als je het echt niet kan laten) of wierookstokjes en ga op zoek naar tochtgaten en kieren. Stop die dicht met tochtstrips of ander isolerend materiaal.
- Doe de tweede koelkast de deur uit. Of gebruik hem alleen bij feestjes
- Plak radiatorfolie achter je radiatoren. Zo blijft de warmte beter binnen
In 1 week
- Heb je een koelkast of diepvries van meer dan 10 jaar oud? Er zijn inmiddels veel zuinigere modellen te koop. Voor het milieu is het de moeite waard om oudere koelkasten en vriezers te vervangen door een veel zuiniger model. Ook als ze nog goed werken.
- Huur je een huis? Spreek je verhuurders aan en maak ze attent op het bestaan van het Gentse Verhuurderspunt en de subsidies en leningen voor energierenovaties.
In 1 maand
- Leen of koop een meter om het elektriciteitsverbruik van je toestellen in kaart te brengen. Vervang grote sluipverbruikers en trek de stekker uit van toestellen die je niet gebruikt.
- Volg de aanbevelingen van de renovatiecoach van de Energiecentrale en start een renovatiebegeleiding. Vat de zoektocht naar een geschikte aannemer aan en sluit een renovatielening af. Tegenwoordig kan dat tot een bedrag van 60.000 euro, renteloos in het eerste jaar.
- Laat je gasvuur vervangen door een kookvuur op inductie. Vraag een elektricien om je elektrische installatie aan te verzwaren, als dat nodig is.
- Woon je in een appartement? Zet je samen met je medebewoners en maak een afspraak met de Energiecentrale. Specialisten kunnen je ondersteunen met technische en andere kwesties – zoals het overtuigen van je medebewoners.
In 1 jaar
Heb je nog spaarcenten over of heb je een energielening gekregen? Gebruik het komende jaar om je dak, muren en vloer te laten isoleren, energiezuinige ramen te plaatsen, een warmtepomp te installeren en zonnepanelen te leggen.
Bronnen: De Energiecentrale, Milieucentraal, Earth Overshoot Day