Belangrijk VN-akkoord: overwinning op wegwerp en plastics in de maak

03 Maart 2022

Belangrijk VN-akkoord: overwinning op wegwerp en plastics in de maak

Nog eens echt goed nieuws op afvalvlak! Over twee jaar moet er een bindend verdrag klaar zijn dat plastic van productie tot afval aan banden legt. Dat zijn 175 landen gisteren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi overeengekomen. "Dit kan een gamechanger zijn in onze relatie met plastics", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid. "Het zal nog even duren eer dit actieve Vlaamse wetgeving wordt, maar de eerste belangrijke steen in de domino naar minder plastics is hiermee wel gevallen."

Wat is er beslist?

175 landen engageren zich om te onderhandelen over een wettelijk bindend verdrag. Dat moet een einde maken aan de vervuiling door plasticafval, op wereldschaal. "Het is een volgende stap richting 'zero waste' en meer circulariteit", zegt Bram. "40% van het wereldwijde plastic is voor eenmalig gebruik. Dat is toch te gek, wetende wat de negatieve milieu-impact daarvan is!"

Het voorstel gaat breder dan enkel afval beheer, zoals ophaling, verwerking en recyclage. Er wordt gewerkt aan het hele proces, van productie over transport tot verkoop en consumptie. 

Waarom is dat belangrijk?

In Gent werken we samen met IVAGO aan afvalpreventie, bijvoorbeeld met onze horeca partners: de 'Propere Commerce'. En ook onze Feesten zullen we verduurzamen. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Het is een kwestie van anders gaan denken. Herbruikbaar is daarin het sleutelwoord, en dus moeten we af van al die wegwerp single-use plastics.

"40% van het wereldwijde plastic is voor eenmalig gebruik. Dat is toch te gek, wetende wat de negatieve milieu-impact daarvan is!" - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

"Ik pleit ook al langer voor statiegeld op plastic flesjes en blikjes", zegt Bram. "Naar schatting 40% van het zwerfvuil in onze straten en op onze pleinen bestaat uit dat soort afval." Het nieuwe VN-akkoord zal de lidstaten verplichten om ook nationale en regionale wetgeving door te voeren in de strijd tegen plasticvervuiling.

Het zal nog enkele jaren duren eer dat zichtbaar wordt op het lokale niveau wereldwijd. Dus we blijven verder werken, in Gent maar ook in Vlaanderen, samen met ons parlementslid Mieke Schauvliege. We zijn alvast in blijde verwachting van een structurele en wettelijke aanpak.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.