Bak-klas op de Schoolhoeve in een nieuw jasje

02 Maart 2023

Bak-klas op de Schoolhoeve in een nieuw jasje

"Stad Gent blijft heel bewust investeren in haar schoolhoeve, om de kleine Gentenaartjes die kansen te blijven geven." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Kinderboerderij De Campagne in Drongen is een belangrijke plek om stadskinderen de kans te geven de natuur te leren kennen en te beleven. Daar wordt hen verwondering, liefde en zorg voor de natuur meegegeven. De bak-workshop kreeg nu een nieuw jasje en er kwam ook een mini-museum.

Ontdekkend leren

De Schoolhoeve De Campagne is een fijne plek waar kinderen in nauw contact komen met dieren en planten. Want naast de vele kleine dieren die ze van dichtbij kunnen bewonderen en zelfs aaien, is er ook een moestuin die deel uitmaakt van de lessen en activiteiten.

De hoeve wordt beheerd door de Educatieve Diensten van de Stad Gent. De boeren en boerinnen van de hoeve verzorgen de dieren en ontvangen scholen en gezinnen voor leuke activiteiten en workshops op kindermaat. 

"Echte boerderijdieren ontmoeten of met je mouwen opgestroopt het deeg kneden is van onschatbare waarde in het leerproces van kinderen." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

"Kinderen ontdekken de natuur het meest intensief via hun eigen belevingen. Ervaren hoe het voelt om met je blote voetjes in het gras te lopen, echte boerderijdieren ontmoeten of met je mouwen opgestroopt het deeg kneden is van onschatbare waarde in het leerproces van kinderen."

"Stad Gent blijft heel bewust investeren in haar schoolhoeve, om de kleine Gentenaartjes die kansen te blijven geven", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

Feestelijke opening van de vernieuwde workshop

De klassieker onder de hoeve-workshops zit in een gloednieuw jasje. Samen met enkele leerkrachten en kinderen mocht Evita Willaert het lintje doorknippen van de vernieuwde bak-klas ‘Van Graan tot Brood’.

De workshop ‘Van Graan tot Brood’ bestaat al sinds de jaren ‘90. Meer dan 30.000 Gentse kinderen konden er al van genieten en met een zelfgebakken broodje naar huis gaan.

Tijd voor iets nieuws dus. De bak-klas werd uitgebreid met een mini-museum waarin kinderen oude werktuigen kunnen ontdekken. Ze maken er kennis met de dorsvlegel, de sikkel, de zeis, de ploeg, de wanmolen en andere werktuigen uit een niet zo ver verleden. De klas zelf kreeg een likje verf en nieuwe bakovens.

Muisje MO

Maar ook het inhoudelijk aspect van de workshop kreeg een opfrissing. De klasactiviteit rond bewustmaking van gezonde voeding bij mens en dier werd opgefrist en daarbij deed Muisje Mo haar intrede.

Via een leuk stop-motion filmpje kunnen de kinderen Muisje Mo volgen. Het grappig muisje legt uit welke weg er wordt afgelegd om van graan tot brood te komen. Het poppetje weet op een bijzondere manier de aandacht te trekken van de jonge kinderen. 

Praktisch

De interactieve workshop is er voor alle 3e kleuterklasjes, voor alle leerlingen uit het 1e/2e leerjaar en voor het buitengewoon onderwijs.

Meer informatie hierover kan je vinden via deze link.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.