Autoloze zondag

15 Oktober 2020

Autoloze zondag

Zondag 18 oktober is het weer zover! Dan halen we de auto’s uit de stad en kunnen we met eigen ogen zien hoeveel ruimte er vrij komt om te wandelen, te fietsen en te leven in de stad. ‘Het is belangrijk om even te stil te staan hoeveel plaats auto’s nog steeds innemen op ons openbaar domein.’ zegt schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw Filip Watteeuw.

Wegens corona wordt de autoloze zondag georganiseerd met iets minder toeters en bellen dan gewoonlijk, maar voor de rest is het vooral ‘back to basics’, namelijk de stad één dag autovrij maken. Valt er dan niets te beleven? Toch wel!

Fiets en wandel erop los

Er worden twee extra fietstochten bewegwijzerd langs bekende en minder bekende stukjes Gent. Eentje van 10 km (route downloaden) en eentje van 34 km (route downloaden). De autovrije zondag is meteen ook een goede gelegenheid om de vele wandelingen en fietstochten te ontdekken die Visit Gent, de Fietsambassade Gent en vele andere partners aanbieden.

  • De Gentse Fietsenroute: 37 km langs de favoriete plekken van 3 rasechte Gentenaars, niet bewegwijzerd, maar wel beschikbaar op een papieren routeplan en op de smartphone.
  • De route Gent on Wheels: een route langs de hoogtepunten van de historische binnenstad, toegankelijk voor bezoekers met en zonder rolstoel. Haal het plan aan het infokantoor van Visit Gent bij de Oude Vismijn (Sint-Veerleplein 5, Gent).
  • Volg in de voetsporen van 15 Gentenaars met Walk Local: 15 tochten waarin evenveel bekende Gentenaars hun favoriete plekken prijsgeven.
  • Of haal of download hét onmisbare Wandelplan in het infokantoor van Visit Gent, en laat je leiden door de stad.

Nog een tip van schepen Watteeuw: "De autoloze zondag is het ideale moment om nieuwe fietsparels te ontdekken, zoals de Louisa d’Havébrug of de onderdoorgang onder Sint-Lievenspoort!"