Meer deelauto's en openbare ruimte dankzij nieuw autodeelplan

28 Januari 2021

Meer deelauto's en openbare ruimte dankzij nieuw autodeelplan

Het autodeelplan staat boordevol acties om de vraag en het aanbod een stevig duw in de rug te geven. Zo voorziet het een verdubbeling van het aantal autodeelplaatsen en zet het de shift naar elektrische deelauto's voort. Tegelijkertijd tonen autodeelstraten de winst in openbare ruimte.

Op naar de 25.000

Het nieuwe autodeelplan werd deze maand door de gemeenteraad goedgekeurd. Tegen 2025 wil Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw het aantal autodelers opkrikken tot 25.000. Autodelen is niet enkel een slim systeem, het helpt ook de meest kwetsbaren letterlijk vooruit. Zo helpt het de vervoersarmoede in onze stad weg te werken. Sara Matthieu steunt dit plan volop: "Gedeeld autogebruik zorgt voor efficiënter en inclusief gebruik van de wagen, meer open ruimte én minder uitstoot. Winst op elk vlak dus."

"Gedeeld autogebruik zorgt voor efficiënter en inclusief gebruik van de wagen, meer open ruimte én minder uitstoot. Winst op elk vlak dus." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid 

Gent is koploper in België als het op autodelen aankomt, en daar is Groen trots op. Ruim 14.000 Gentenaren delen vandaag een wagen, het doel is dat aantal te verhogen naar 25.000 autodelers in 2025. Nieuwe doelgroepen aanspreken is essentieel om dat aantal te bereiken. Een eerste groep zijn de -25-jarigen. Sara Matthieu bevestigt het belang: "Jongeren die net een rijbewijs hebben zien meteen de voordelen van autodelen in. Het is goedkoper, beter voor het milieu en gemakkelijk in gebruik." Een tweede doelgroep zijn mensen die omwille van fysieke, financiële of andere beperkingen moeilijk de weg naar autodelen vinden. Die laatste doelgroep betrekken sluit volgens Matthieu naadloos aan in de strijd tegen vervoersarmoede. Toegang tot kwalitatief en duurzaam transport vergroot immers ook de kansen op de arbeidsmarkt, wat voor iedereen beter is. 

Autodeelstraten

Een opvallend actiepunt is het invoeren van autodeelstraten. Wanneer buurtbewoners auto’s delen, vermindert de parkeerbehoefte. Dat mag dan ook wel zichtbaar zijn in de straat. Samen met bewoners en autodelers gaat de Stad Gent op zoek naar een originele manier om die ruimtewinst zichtbaar te maken. Zitbanken en groenelementen maken het effect en de ruimtewinst tastbaar tot in jouw straat.

Lees hier het volledige autodeelplan.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.