Arsenaalsite wordt nieuwe wijk

29 April 2021

Arsenaalsite wordt nieuwe wijk

De Arsenaalsite in Gentbrugge zal in de nabije toekomst ontwikkeld worden tot een nieuwe wijk. De site zal wellicht niét door de stad aangekocht kunnen worden, wegens te duur. Gelukkig beschikt de stad over heel wat instrumenten om te zorgen dat dit gebeurt met respect voor het industrieel erfgoed én de buurt. Raadslid Sara Matthieu: "Dankzij de toekomstvisie van de stad maken we er een plek van met kleine maakbedrijven, woningen, groene ruimte en plaats voor sport en cultuur."

De NMBS verkoopt haar enorme stelplaats van maar liefst 13 hectare groot in Gentbrugge. Ze doet dit aan marktprijs, waardoor Stad Gent niet in het commercieel opbod mee kan. Dat is jammer, vindt raadslid Sara Matthieu die had gehoopt dat de stad en de NMBS tot een onderling akkoord hadden kunnen komen. Gelukkig heeft het stadsbestuur voldoende afdwingbare instrumenten om haar toekomstvisie door te drukken.

"Dankzij de toekomstvisie van de stad maken we er een plek van met kleine maakbedrijven, woningen, groene ruimte en plaats voor sport en cultuur." - Sara Matthieu, raadslid

Het is de uitgelezen plek om kleine maakbedrijven een plaats te geven, een experimenteerplek voor vernieuwende ondernemers. Tegelijk is het ook een kans om bijkomende woningen te realiseren, waaronder 20% sociale en 20% budgethuur.

De komende jaren is er ruimte voorzien voor tijdelijke invullingen. Ook die moeten passen binnen de goedgekeurde strategische visie van de Stad Gent. Deze tijdelijke invulling is belangrijk om te vermijden dat de site gedurende jaren onbenut blijft, maar ook om het potentieel van de plek nog beter in te schatten. Toekomstige planningsinitiatieven kunnen hierop geënt worden.

Sara wil dat ook de buurt nauw betrokken wordt bij de toekomstplannen: "Bij elk mogelijk scenario moeten we buurtbewoners raadplegen en dat vanaf de start van de ontwikkeling. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen het project steunen, de site kan een enorme meerwaarde worden voor de buurt.”

Meer info

Bekijk hier de toekomstvisie van de Stad Gent voor de Arsenaalsite

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.