Arbeidspact: samenwerking met horecasector
12 Maart 2020
Het Arbeidspact werkt samen met sectororganisaties. Eén zo'n samenwerking is die met Horeca Forma, dat opleidingen organiseert voor de horeca. We ondersteunen hen jaarlijks met 50.000 euro. Ook VDAB is een partner. In ruil engageert Horeca Forma zich om kamerjongens en -meisjes, bartenders, afwassers en zaalmedewerkers op te leiden. 70% van hen vindt na zo'n opleiding een job in de Gentse hotels, restaurants en cafés.
Een broodnodig initiatief
De horecasector kent veel knelpuntberoepen. Dat komt deels omwille van de specifieke kennis die nodig is (hoe goed kan je een cappuccino of een Long Island Ice Tea bereiden?), deels door de werkomstandigheden (bv. veel avond- en weekendwerk). Toch is onze horecasector belangrijk voor Gent, de Gentenaars en toeristen.
Veel mensen zien een job in de horeca wel zitten, maar hebben niet de juiste expertise om er zomaar te kunnen beginnen. Daar wil Bram Van Braeckevelt met het Arbeidspact een mouw aan passen. Via een relatief kort én gratis opleidingstraject van 10 weken, stomen wij zo tien bartenders klaar voor de Gentse horeca.
In totaal waren er zestig kandidaten voor de opleiding. Op basis van motivatie en duurzame keuze voor de horeca werd gekozen wie effectief kon starten. Het potentieel van zulke opleidingen is dus groot.
"Opleiden is het nieuwe rekruteren, zegt men weleens. De horecasector heeft dat goed begrepen. Deze opleiding biedt kansen aan iedereen die gemotiveerd is, specifieke voorkennis is niet nodig. En wie start, is zo goed als zeker van een job." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk
Momentum gebruiken
De schaarste op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat bedrijven zelf inzetten op het actief opleiden van hun personeel, veel sterker nog dan vroeger. Ook de verwachtingen rond taal of specifieke voorkennis worden minder streng, men leidt zelf de profielen op die men zoekt. En dat is een goede zaak.
"Voor mij biedt dit kansen voor mensen met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden nu op relatief korte tijd begeleid en opgeleid naar een job. Uiteraard blijft duurzame tewerkstelling en werkbaar werk belangrijk, zeker in de horecasector. Maar voor veel van de cursisten is dit toch een kans en een stap vooruit op de arbeidsmarkt", aldus Bram.