Arbeidspact: 2.500 Gentenaars extra aan het werk

03 Juli 2019

Arbeidspact: 2.500 Gentenaars extra aan het werk

Op dinsdag 2 juli lanceert Stad Gent, samen met tal van partners, het langverwachte Arbeidspact. Een breed partnerschap zet heel wat acties op om 2.500 werkzoekende of anders-actieve Gentenaars aan werk te helpen.

Een waaier aan initiatieven

Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk en Sociale Economie, is de architect van het Arbeidspact. "Het Arbeidspact omvat een brede waaier aan initiatieven waarmee mensen die zonder extra inspanning geen betaalde job zouden uitoefenen, toch aan het werk kunnen."

Zo komt er pop-up kinderopvang op jobbeurzen, zodat ook jonge ouders vlotter werk vinden. Voor de haven en de horeca, twee sectoren die het moeilijk hebben om de vacatures in te vullen, komen er aparte actieplannen en opleidingen.

“Een job is en blijft een ontzettend belangrijk middel om je leven in eigen handen te nemen!” - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk.

Vakbonden, werkgeversorganisaties en VDAB: allen werken ze mee aan het Gentse Arbeidspact. Alleen zo kan de mismatch op de arbeidsmarkt worden aangepakt. Want hoewel er in Gent 11.000 vacatures open staan, zijn er tegelijk 12.000 werkzoekenden.

Ook mensen die niet officieel werkzoekend zijn, zoals langdurig zieken, ouderen of vrouwen met een migratieachtergrond, worden benaderd. Een Mobiel Arbeidsteam zal mensen intensief begeleiden om werk te vinden en te houden. Daarvoor trekken de arbeidsbemiddelaars echt de stad in. Dat project wacht wel nog op goedkeuring van het Europees Sociaal Fonds.

In samenwerking met IT-bedrijven, die ook heel wat vacatures niet ingevuld krijgen, start er een project met werkzoekenden die een intensieve ICT-opleiding krijgen. De focus ligt hier op vrouwen met een migratieachtergrond.

Toekomstgericht

Het pact kijkt vooruit en houdt rekening met de arbeidsmarkt van de toekomst: inclusieve werkvloeren, levenslang leren en werkbaar werk staan centraal.

“Een job is en blijft een ontzettend belangrijk middel om je leven in eigen handen te nemen,” zegt schepen Van Braeckevelt. “Er zijn nog heel veel Gentenaars wiens talenten goed van pas komen bij de Gentse bedrijven. Het Arbeidspact zorgt voor een sociale en economische win-winsituatie.”

De komende maanden en jaren wordt de lijst initiatieven uitgebreid.

Meer weten?

Lees de tekst van het arbeidspact hier.

Download de lijst met acties hier.

Schermopname_(17).png