Arbeidsmarkt van de toekomst

22 December 2020

Arbeidsmarkt van de toekomst

Als onderdeel van het Arbeidspact lanceert de Stad Gent nu een projectenfonds. De projecten moeten inspelen op drie grote uitdagingen: jobs van de toekomst, digitale vaardigheden en werkbaar werk. Met dit fonds doen we nog meer beroep op de expertise die bij onze bedrijven en in ons middenveld aanwezig is. Samen maken we de arbeidsmarkt van de toekomst.

"Het Arbeidspact wil meer mensen in duurzame jobs krijgen. Dit projectenfonds zal dat mee mogelijk maken." - Bram van Braeckevelt, schepen van Werk en Sociale Economie

Drie complexe uitdagingen

Het projectenfonds ondersteunt initiatieven die een complex probleem op onze arbeidsmarkt aanpakken. In de eerste plaats gaan we op zoek naar projecten die werknemers uit minder toekomstgerichte sectoren voorbereiden op een job van de toekomst. De helft van het fonds is daarvoor voorzien.

Ten tweede is er 200.000 euro voor het versterken van digitale vaardigheden, want die worden belangrijker in elke job, een evolutie die nog sneller gaat onder invloed van de coronacrisis. Tot slot is er ook 100.000 euro voor projecten rond werkbaar werk. We kiezen ervoor om projecten te ondersteunen die aandacht hebben voor duurzame carrières met opleidingen, interne arbeidsmobiliteit en een goede balans tussen werk en privé.

Procedure 

Alle organisaties die actief zijn op de Gentse arbeidsmarkt kunnen tussen 1 en 20 januari 2021 een beknopt projectidee indienen. Na een pitch en een eerste terugkoppeling van de jury moet de aanvrager een definitief projectvoorstel opsturen tegen 20 februari 2021.

Projecten kunnen maximaal 24 maanden lopen tussen 1 mei 2021 en 31 mei 2023 en het eindresultaat moet een breed maatschappelijk voordeel bieden. Op 5 januari 2021 vindt een online infosessie plaats. Alle informatie staat netjes gebundeld op deze website.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.