Altijd recht op 15 weken zwangerschapsrust, ook bij ziekte of werkloosheid

14 Mei 2020

Altijd recht op 15 weken zwangerschapsrust, ook bij ziekte of werkloosheid

Naast Gents gemeenteraadslid is Evita Willaert ook federaal parlementslid. Het is daar dat Evita deze week na lang aandringen de nodige steun vond om 15 weken zwangerschapsrust te verzekeren voor alle mama's. Ook al word je ziek, werkloos of arbeidsongeschikt in de weken voor de bevalling. Een beslissing die ervoor zorgt dat voldoende zwangerschapsrust eindelijk gegarandeerd wordt in België.

Evita reageert tevreden: “Een grote onrechtvaardigheid wordt weggewerkt. De regeling bestrafte de vrouwen die ongewild eerder moeten stoppen met werken, voor hun eigen gezondheid of die van hun kind. Wat de omstandigheden ook zijn, zwangerschapsverlof zal voortaan altijd 15 weken bedragen. Het voorstel werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart.”

“Ons land bengelt met 15 weken moederschapsrust sowieso al onderaan in Europa. Nu kan daar niet meer verminderd worden door ziekte of werkloosheid voor de bevalling.” - Evita Willaert

In België hebben vrouwen recht op vijftien weken moederschapsverlof. Daarvan moet verplicht één week voor de uitgerekende bevallingsdatum worden opgenomen. Waardoor er nog maximaal veertien weken postnatale rust overblijven. Willaert: “Ons land bengelt met 15 weken moederschapsrust sowieso al onderaan in Europa. Nu kan daar niet meer verminderd worden door ziekte of werkloosheid voor de bevalling.”

Met deze goedkeuring wordt een brede vraag in de maatschappij ingelost. De Vrouwenraad, Gezinsbond, vakbonden en de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) waren hier voorstander van. Eerder had de Nationale Arbeidsraad (NAR), waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn, reeds een positief advies gegeven. Willaert: “Uit cijfers van het Rekenhof blijkt dat 10% van de vrouwen aan moederschapsrust inboette door ziekte voor de bevalling. Dat is niet goed voor de moeder en het kind.”

Ook uitkering gegarandeerd

Het wetsvoorstel werd nog geamendeerd door CD&V. Dit voegde een bepaling toe die het recht op uitkeringen tijdens de verlengde postnatale rust in alle gevallen garandeert, ook wanneer er sprake was van een niet vergoede periode van tijdelijke werkloosheid. Kamerlid Lanjri (CD&V): “Ook in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid moet de moeder het recht op uitkering behouden. Het recht op postnatale rust moet zo ruim mogelijk gegarandeerd worden.”

Het wetsvoorstel zal dus ook van toepassing zijn voor mama’s die nu tijdelijk werkloos zijn door corona of die nu ziek worden. Dit met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. De definitieve goedkeuring vindt eind deze maand plaats in plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

👉 Lees er meer over in het artikel van De Morgen of in de Knack