Al minstens 13 organisatoren met knaldrang

14 Maart 2024

Al minstens 13 organisatoren met knaldrang

Er zit nog wat geld in de pot 'Knaldrangfonds' die in 2024 kan worden verdeeld over nieuwe en oude organisatoren.

Eind 2023 werd het subsidiereglement voor evenementen aangepast op vraag van de organisatoren zelf. Een flexibele indieningstermijn, tussentijdse feedback op je dossier en de mogelijkheid tot meerjarige subsidies zijn de nieuwigheden. Deze aanpassingen lonen, want 7 van de 12 evenementen die in de eerste ronde van 2024 ondersteuning krijgen, zijn nieuwe aanvragers. 

Al langer dan vandaag 

Stad Gent ondersteunt sinds 2022 evenementorganisatoren financieel. Na 2 jaar opwarmen, ligt het subsidiereglement nu vast tot het einde van deze beleidsperiode. De Stad kent enkel subsidies toe aan evenementen die gratis en laagdrempelig zijn. Zo geven we elke Gentenaar de kans te om mee te genieten.

"Het vernieuwde subsidiereglement werkt. 7 van de 12 subsidies die we vandaag goedkeuren, zijn initiatieven die voor het eerst inschreven voor ons reglement." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Om een subsidie toegekend te krijgen, wordt in eerste instantie gekeken naar de inhoudelijke en organisatorische kwaliteit van het evenement. Maar ook de financiële gezondheid van de organisatie, maatregelen rond duurzaamheid en de integrale toegankelijkheid spelen een rol bij de beslissing. 

Verandering op nood van de organisator

Op vraag van de sector maakten we de indientermijn flexibeler, waardoor organisatoren sneller weten welke ondersteuning ze krijgen. Om ervoor te zorgen dat de gesubsidieerde evenementen op Gentse bodem maximaal kwalitatief zijn en in lijn liggen met de visie van de Stad, voorzien we feedback voor de aanvrager.

"Het is goed dat geëngageerde evenementenorganisatoren nu vroeg op het jaar zekerheid hebben over het financiële plaatje. Dat geeft rust, en kan meer mensen over de streep trekken om te organiseren." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Een duidelijk signaal dat we als Stad mee willen werken aan een waardevolle en toegankelijke evenementenscene waar nieuwe en oude organisatoren een kans krijgen.

Met de veranderingen willen we meer dan ooit de hand uitreiken naar nieuwe organisatoren. In deze eerste ronde zijn er zo zeven nieuwe organisaties die deze subsidie ontvangen. Dat is goed om vernieuwing en innovatie in het evenementenlandschap in te brengen, en cruciaal om voldoende leven en uitdagingen te creëren. 

"Het is goed dat geëngageerde evenementenorganisatoren nu vroeg op het jaar zekerheid hebben over het financiële plaatje. Dat geeft rust, en kan meer mensen over de streep trekken om te organiseren", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

12 + 1 organisatoren, maar nog geld in de pot

In 2024 rekenen minstens 12 + 1 Gentse organisatoren op steun om hun evenement te organiseren. Vorig jaar werd één meerjarige subsidieaanvraag goedgekeurd, Copacobana. Maar nu is het dus ook zeker dat minstens 12 andere organisatoren zich mogen uitleven op het openbaar domein, en door de gewijzigde procedure worden ze ook extra begeleid.

De Gentse evenementenkalender zal goed gevuld zijn, want er zijn ook de traditionele stadskermissen in de verschillende deelgemeenten. En natuurlijk, niet te vergeten: de Gentse Feesten.

Samen ontvangen deze twaalf organisaties meer dan €150.000. Er zit dus nog wat geld in de pot 'Knaldrangfonds' die in 2024 kan worden verdeeld over nieuwe en oude organisatoren. Heb je een idee of liggen er al plannen klaar voor een evenement, dien dan zeker jouw aanvraag in. En wie weet, ontvang jij een stukje van de resterende pot in één van de volgende rondes. 

Houd zeker de evenementenkalender in de gaten en kom zeker eens langs.  
De evenementen met * zijn de nieuwe aanvragers. 

 • Afrit Drongen*
 • Pierkesbal
 • Heartbeats
 • Ghost*
 • Dagen zonder Arbeid
 • Groene Valleifeesten*
 • Schipperskaaifeesten*
 • Student Kick Off
 • Water- en filmfestival*
 • Bruudruusterrock
 • Aperitiefconcerten Drongenplein*
 • Wondelgem Swingt*
 • Copacobana 
Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.