Afvalvrij winkelen: hoe, wat, waar?

18 November 2021

Afvalvrij winkelen: hoe, wat, waar?

Veel verpakkingsmateriaal dient maar één keer, en belandt meteen in de vuilbak. Denk aan plastic potjes, piepschuim schaaltjes, tubes van tandpasta, snoepwikkels enz. Dat kan anders! Want hoe minder afval, hoe beter. In Gent zijn er verschillende winkels waar je afvalvrij kan winkelen. 

Help jij ook om de afvalberg te verkleinen? Wijs! Anders winkelen is daarvoor een goed begin. Want veel producten uit de supermarkt zijn verpakt, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Denk aan een pak van 6 appels, op een schaaltje met plasticfolie rond. Of aan muesli in een plastic verpakking. Of aan alle tandpasta en wasmiddelen die worden getransporteerd, terwijl ze voor het grootste deel uit water bestaat. Rijden we echt nog rond met water? Welja, helaas. 

Een kleine moeite, maar die maakt mee een wereld van verschil. En zelfs online winkelen kan het.

Gelukkig hebben we in Gent markten en enkele winkels die afvalarm shoppen mogelijk maken. Zij zetten vaak ook in op lokale producten, én op bio. Schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt ging met zijn kabinet op bezoek bij enkele afvalarme winkels, voor hulp en tips. Met herbruikbare potjes in de aanslag.

Onbekend is onbemind

Alle begin is moeilijk. Maar wie weet waar beginnen, en ziet wat er daar te koop is, die kijkt nooit meer op dezelfde manier naar afval. #teamBram ging langs bij Ohne, bij de Beo markt en bij de Lousbergmarkt.

Ze kochten er, onder andere, tandpaste in droge tabletten (even op knabbelen en dan poetsen maar!), lokaal geteelde biogroenten - zo de fietstas in - en granola in een glazen bokaal. Het lijkt simpel, en dat is het eigenlijk ook. Een kleine moeite, maar die maakt mee een wereld van verschil. En zelfs online winkelen kan bij Ohne en Beo markt, handig voor wie krap in tijd zit.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.