Afvalcijfers in dalende lijn

10 November 2022

Afvalcijfers in dalende lijn

Tussentijdse cijfers van IVAGO voor 2022 wijzen op een daling van het afval in Gent. Projecties voor heel 2022 voorspellen dat de afvalintercommunale in Gent gemiddeld 164 kilogram restafval per inwoner zal inzamelen. In 2021 en 2022 was dat respectievelijk nog 174 en 179 kilogram. "Heel motiverend nieuws", weet schepen van Netheid Bram Van Braeckevelt, "dat duwt ons vooruit om te blijven werken aan een Proper Gent."

Minder restafval

Specifiek voor het huishoudelijk afval is er een daling van meer dan 25 kilogram per inwoner per jaar, waarvan bijna 8 kilogram restafval. Er werd ook minder glas, GFT en papier en karton aangeboden. Het gewicht aan opgehaald PMD neemt beperkt af met 1,4 procent, wat erop kan wijzen dat de uitgebreide sorteerregels steeds beter gekend zijn en toegepast worden.

Uit de publieke vuilniskorven werd tot eind augustus 2022 al 1.162 ton afval ingezameld, dat is een daling van bijna 5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Minder sluikstort

Eind augustus 2022 was er 562 ton sluikstort opgehaald. Dat is 9,5 procent minder dan dezelfde periode in 2021. Het gaat om 25.590 sluikstorten, wat een toename in aantal met 10,5 procent betekent.

"De hoeveelheid sluikstort daalt opnieuw. Daarnaast zien we dat Gentenaars thuis minder afval produceren. Tegelijkertijd daalt ook het afval in openbare vuilnisbakken. Er blijft veel werk aan de winkel, deze cijfers motiveren om ervoor te blijven gaan!" - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid.

Sluikstorten zijn dus groter in aantal, maar kleiner in volume. De gebruiksvriendelijke app om sluikstorten te melden wordt frequenter gebruikt.

IVAGO ruimt 90 procent van alle gemelde sluikstorten op binnen de 42 uur na melding waardoor sluikstorten minder snel kunnen aangroeien.

"De hoeveelheid sluikstort daalt opnieuw, en wel met bijna 10 procent. Daarnaast zien we dat Gentenaars thuis minder afval produceren. Tegelijkertijd daalt ook het afval in openbare vuilnisbakken. En steeds meer mensen melden zich aan als Proper Pierke."

"Er blijft veel werk aan de winkel, deze cijfers motiveren om ervoor te blijven gaan", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid.

Mobiele recyclageparken

De mobiele recyclageparken in de wijken, specifiek gericht op mensen zonder eigen wagen, blijven een succes. Van eind maart tot eind mei werd op 12 locaties in totaal 33 ton materialen aangesleept en ingezameld.

Meer Propere Pierkes

De Propere Pierkes zijn nog steeds in groten getale op stap. Eind augustus waren 857 Propere Pierkes gekend bij IVAGO, de doelstelling was om er 700 te halen.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.