Achter elke sterke vrouw staat ... zijzelf

09 Maart 2023

Achter elke sterke vrouw staat ... zijzelf

"Tot op vandaag is ons systeem gemaakt voor mannen. Ik liep mee omdat ik geloof dat meer vrouwen aan de top leidt tot betere rechten voor alle vrouwen." - Sara Matthieu, raadslid en Europarlementslid

Woensdag 8 maart was Internationale Vrouwendag en daarom liep Groen Gent mee tijdens de betoging voor vrouwenrechten door de Gentse straten. Groen Gent slaakt een luide kreet tegen discriminatie, geweld en onderdrukking van vrouwen. Behalve alle Groene Gentse schepenen tekende ook raadslid en Europees Parlementslid Sara Matthieu present.

"Vrouwen worden al decennia ondervertegenwoordigd in de politiek, op topfuncties van bedrijven en in allerlei bestuursraden. Tot op vandaag is ons systeem gemaakt voor mannen. Ik liep mee omdat ik geloof dat meer vrouwen aan de top leidt tot betere rechten voor alle vrouwen."

Stad Gent zet goede stappen en heeft bijvoorbeeld een genderneutraal aanwervings- en personeelsbeleid. Ook in Europa beweegt een en ander.

1882: UGent verwelkomt eerste vrouw

Er is in Europa werk aan de winkel: slechts 7 procent van de grootste Europese bedrijven wordt geleid door een vrouw. Daarom heeft Sara Matthieu hard gewerkt aan de richtlijn 'Women on board' in het Europees Parlement, met succes: beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf 2026 meer vrouwen aan het roer staan hebben.

Sara: "Aan de Universiteit van Gent is vandaag 57% van de eerstejaarsstudenten en 60% van de afgestudeerden een vrouw. Toch weerspiegelt zich dat niet in bestuursraden of in het aantal CEO's in België of Europa. Natuurlijk legden vrouwen al een lange weg af sinds Sidonie Verhelst zich in 1882 als eerste vrouw in de UGent inschreef, maar het moet veel beter.

Verviervoudiging vrouwen in raden van bestuur

Daarom komt er nu eindelijk een Europese richtlijn voor minstens 40% vrouwen in een raad van bestuur. Sara: "Bindende quota werken: het aantal vrouwen in raden van bestuur is in België verviervoudigd tussen 2008 en 2020, met dank aan de Belgische quotawet. Maar ook in België zijn we er nog niet."

"Bindende quota werken: het aantal vrouwen in raden van bestuur is in België verviervoudigd tussen 2008 en 2020." - Sara Matthieu, raadslid en Europarlementslid

"Ik wil ook quota voor de directiecomités, want die blijven een witte mannenclub. Op directieniveau zijn 80% van de bestuurders mannen, terwijl meer dan de helft van de afgestudeerden aan onze universiteit dus een vrouw is. Dat valt niet langer uit te leggen."

"Ik liep gisteren mee voor een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in onze bedrijven én in de politiek."

TALK OF THE TOWN: Vrouwen in de politiek en op de barricaden!

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag gaat Groen Gent op vrijdag 10 maart in gesprek met vrouwen actief in de politiek en politieke organisaties. Binnen en buiten Groen nemen heel wat vrouwen een straffe rol op om de samenleving te veranderen. Hoe ervaren zij deze politieke en maatschappelijke rol die ze opnemen? En hoe kunnen we het anders doen? 

Op vrijdag 10 maart gaat Groen Gent in gesprek met vrouwen actief in de politiek en politieke organisaties. Inschrijven doe je hier.

Ga mee in gesprek met dr. Robin Devroe (Universiteit Gent), Hafsa El-Bazioui (Groen-schepen) en Sara Matthieu (Europees Parlementslid en Groen gemeenteraadslid) over vrouwen in de politiek.

G. B. (Jong Groen Gent ), Mahdieh Fahimi (Woman Life Freedom Gent), Una Eljack (politiek activist Soedan) en Ellen De Soete (reeks Kinderen van het verzet - initiatiefneemster 8-meicoalitie) hebben het over vrouwen op de barricaden

Inschrijven doe je hier.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.