'Vanier' brengt korte keten naar Gentse winkels en restaurants

30 Mei 2018

'Vanier' brengt korte keten naar Gentse winkels en restaurants

Met ‘Vanier’, het Gents voor ‘Van hier’, wil Stad Gent de korte keten voor voedsel nog meer doortrekken en opschalen. Vanier wordt een webplatform voor restaurants, winkeliers en grootkeukens, waar zij op een gemakkelijke en professionele manier lokale producten rechtstreeks van bij de boer kunnen kopen.

Tine: Er zijn in Gent al een heleboel succesvolle korte keten-initiatieven die zich op de individuele consument richten. Winkeliers, grootkeukens en horeca vinden nog te weinig de weg naar de korte keten, hoewel die interesse er duidelijk is. Een jonge groep ondernemers, onder de noemer ‘Vanier’, wil hierop een antwoord bieden. Zij krijgen een stevig duwtje van de stad om op te kunnen starten.”

De Stad lanceerde vorig jaar een onderzoekstraject onder de noemer ‘Hoe korte keten opschalen in Gent?’- met onder meer de bedoeling te onderzoeken wat de noden en drempels zijn bij deze groep afnemers en te onderzoeken wat de mogelijke opschalingspistes zijn. Hieruit vloeide een oproep voort om een platform op te richten, waar Vanier als beste concept uitkwam.

Vanier is een jonge groep ondernemers, onder leiding van Linked.Farm, die twee jaar lang ondersteund worden voor een pilootproject door Stad Gent. Doel van het webplatform is dat boeren uit het Gentse er hun producten kunnen aanbieden. Onder andere groenten, fruit, zuivel, vlees en specialiteiten uit het Gentse zitten in het gamma. Daar komen ook gewassen en gesneden groenten bij, wat voor grootverbruikers belangrijk is. Voor de leveringen in de binnenstad zal er samengewerkt worden met milieuvriendelijke logistiek.  Vanier beoogt ook meer te zijn dan een webplatform. Het is een coöperatie waar producenten en afnemers samen verantwoordelijk zijn en beslissingen nemen. Het platform brengt producenten en afnemers bij elkaar zonder groothandels of andere tussenstappen. De boeren krijgen een eerlijke prijs en de klant weet exact van waar zijn voedsel komt. Boer en klant krijgen op die manier meer zekerheid.

Vanier is een consortium van Linked.farm, GroeiNest, de Gentse Boerenmarkten, De Wassende Maan, Zuivelhoeve Keymeulen, Lokaal, en de Berckbosschenhoeve. Meer info over Vanier vind je daar www.vanier.gent