'Straatwijs': krant door en voor dak- en thuislozen

17 Oktober 2019

'Straatwijs': krant door en voor dak- en thuislozen

De allereerste editie van de gratis straatkrant ‘Straatwijs’ wordt vanaf 17 oktober 2019 over heel Gent verspreid naar aanleiding van de Dag tegen Armoede. 'Straatwijs' wordt gemaakt door Gentenaars die zelf een tijd dakloos geweest zijn en mensen die op dit moment nog steeds op straat leven. De schrijvers willen lotgenoten informeren en tips geven, maar ook Gentenaars een inkijk geven in de leefwereld van dakloze stadsgenoten en positieve verhalen brengen over hoe mensen overleven in moeilijke situaties.  

“Ook de rauwe kant van de stad durven tonen: niet vanzelfsprekend, maar moedig. Ook dak-en thuislozen maken mee onze stad. Het is nodig om de problemen van deze kwetsbare doelgroep op de agenda te blijven zetten en het vaak onzichtbare werk van vele sociaal werkers zichtbaar te maken.” - Elke Decruynaere, schepen van outreachend werk

Het idee voor dit initiatief ontstond in april 2019, toen enkele dak- en thuislozen positieve reacties ontvingen naar aanleiding van een interview in De Standaard rond hun gebruik van de lockers voor daklozen in het Baudelopark. De betrokken dak-en thuisloze mensen hebben aan de lijve de kracht van positieve communicatie ervaren en kregen de spreekwoordelijke vleugels. Ze gingen aan de slag, samen met enkele medewerkers van de dienst Outreachend Werk die dit initiatief omarmden om de doelgroep een stem te geven in de stad en om de Gentenaars te sensibiliseren over het voor hen onbekende straatleven. Alle teksten en tekeningen zijn van eigen hand. De groep werd bijkomend ondersteund door het journalistencollectief Sonderland, voor oa taaladvies. De redactie had de hand in alle fases van het proces, tot en met het bezoek aan de drukker toe.

Ook online

Zes maanden later, vanaf 17 oktober 2019, de Dag van Verzet tegen Armoede, wordt de eerste editie van de krant verspreid in verschillende formaten. De gratis krant zal in papieren versie te vinden zijn op verschillende verdeelpunten in de stad, onder andere bij de handelaars van het Enchanté-netwerk. Er worden ook 900 placemats voorzien in de Gentse sociale restaurants. De krant krijgt binnenkort ook een online versie (www.straatwijsgent.be) die regelmatig een update zal krijgen. Straatwijs zal vier keer per jaar verschijnen.

Herbeluister hier de reportage met redacteur Stefaan over STRAATWIJS, de krant gemaakt door (voormalig) Gentse dak- en thuislozen op Radio 2 Oost-Vlaanderen (vanaf 00:23).