'Pyjamatoerist' kanshebber op Woord van het Jaar

14 December 2023

'Pyjamatoerist' kanshebber op Woord van het Jaar

Niet enkel plaatste Van Dale het in de top tien 'Woord van het Jaar 2023', ook werd het opgepikt in Frankrijk en Duitsland

Vorige week al aangekondigd: pyjamatoerist kan het woord van jaar worden. Onze schepen van Toerisme Bram Van Braeckevelt had het als eerste over dé pyjamatoerist, (de; m/v/x) toerist die enige tijd ergens verblijft. De Standaard pikte het woord op en nu staat het in de top tien 'Woord van het Jaar 2023.'  In drie vragen leggen we je alles uit over het woord, en overtuigen we je om te stemmen, want 'pyjamatoerist' is nog steeds een kanshebber. Jij kan stemmen tot en met maandag 18 december (17.00 uur).

Wat/Wie is het? 

Pyjamatoerist, je kan het zeker raden: het is een toerist die zijn pyjama meebrengt en dus beslist om te overnachten op een locatie. Geen eendagsvlieg, maar een plakker.

Vroeger spraken we over 'verblijfstoerist', maar zeg nu zelf dat één van de kanshebbers op het 'Woord van het Jaar 2023' het veel beter weergeeft. Je kan je meteen voorstellen wie het is en hoe ze zich door onze stad bewegen. Het is sprekend en het klinkt ook positiever. 

Waar is het ontstaan? 

Waar en hoe anders dan in een zotte bui op het kabinet van schepen Bram Van Braeckevelt. In de vele gesprekken over toerisme van de toekomst viel plots het woord.

Beeld je een gesprek in à la 'Awel, een toerist die zijn pyjama meebrengt ... een pyjamatoerist'. Sindsdien wordt het woord consequent gebruikt en met succes.

"Het woord bekt goed, maar dekt vooral goed de lading waar we met het Gents toerisme van de toekomst heen willen." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

"Het woord bekt goed, maar dekt vooral goed de lading waar we met het Gents toerisme van de toekomst heen willen", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Niet enkel plaatste Van Dale het in de top tien 'Woord van het Jaar 2023', ook werd het opgepikt in Frankrijk als le tourist pyjama en in Duitsland spreken ze over der Pyjama-Tourismus. 

Wat maakt het zo Gents? 

Niet enkel het feit dat Bram Van Braeckevelt, onder andere schepen van Toerisme, het woord in de mond nam. Maar vooral omdat het het woord is dat het Gentse toeristisch beleid meer dan dekt.

In onze stad willen we, om het woord dan ook nog eens te gebruiken, minder selfietoeristen en meer pyjamatoeristen.

We willen in onze stad geen bezoekers die onze historische kern vertrappelen door als een pletwals in enkele uren alles te 'bezoeken', en op de hipste plekjes selfies te trekken. 

Neen, in Gent leggen we de focus op de Gentenaren en de pyjamatoeristen. Zij die in onze stad leven en Gent beleven. Zij die tijd maken om van onze stad te proeven, de kleine hoekjes te ontdekken en oog hebben voor het Gents karakter.

"We stemmen onze stad niet volledig af op toerisme, maar doen enkel de nodige ingrepen om de het evenwicht tussen wonen, werken, leven en ontdekken, beleven ... te bewaren." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

We stemmen onze stad niet volledig af op toerisme, maar doen enkel de nodige ingrepen om de het evenwicht tussen wonen, werken, leven en ontdekken, beleven ... te bewaren. 

In Gent willen we geen monocultuur of overtoerisme, maar dus wel een stad die we kunnen delen zonder dat dit impact heeft op de reguliere woningmarkt, op de openbare ruimte om te leven, ontspannen en werken.

Een woningenstop, beperken van het aantal riviercruises per dag, citytaks ... Het zijn allemaal zaken die ons als stad helpen de juiste focus te leggen.

"Ook een oproep aan alle Gentenaren: Wees een pyjamatoerist. Vertrappel steden niet, maar beleef en proef ze. Geef jezelf de kans om een stad, streek ... effectief te ontdekken", zegt Bram.

Stemmen en delen maar

Van Dale selecteert ieder jaar tien kanshebbers op 'Woord van het Jaar', maar daarna beslist het grote publiek. Stem dus zeker op 'pyjamatoerist' en trommel familie, vrienden, buren, collega's ... op om dat ook te doen. Stemmen doe je hier. De stembus sluit op maandag 18 december om 17.00 uur. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.