'Knaldrangfonds' voor coronaveilige feesten

11 Februari 2021

'Knaldrangfonds' voor coronaveilige feesten

De Stad Gent lanceert het 'Knaldrangfonds'. Dat is een eenmalig, flexibel subsidiereglement dat initiatiefnemers tot 40.000 euro kan opleveren voor de organisatie van coronaveilige evenementen. Zo wil het stadsbestuur, in de mate van het mogelijke, van 2021 toch een feestjaar maken.

Vanaf wanneer en op welke manier evenementen en feesten weer kunnen doorgaan, is onduidelijk. Gentenaars staan niettemin te popelen om een feestje te bouwen, en organisatoren staan klaar om erin te vliegen. Daarom lanceert de Stad Gent het Knaldrangfonds, dat een startbudget van 250.000 euro heeft en organisatoren toelaat om flexibel in te spelen op veranderende omstandigheden.

'Van parkfestival tot buurtfeest. Van straatfeest tot stadsfeest.  Organisatoren staan voor onzekere tijden. Met het Knaldrangfonds voorziet de Stad in de nodige flexibiliteit  om in te spelen op coronaveilige alternatieven.' - Cengiz Cetinkaya, gemeenteraadslid 

Heel wat budgetten voor de organisatie van jaarlijks terugkerende feesten en evenementen liggen vast. Denk aan stadskermissen, de Gentse Feesten, wijkfeesten, enzovoort. Als zo’n evenement niet mag doorgaan omwille van de coronamaatregelen, voegt de Stad Gent het voorziene budget toe aan het Knaldrangfonds. Zo kunnen organisatoren snel en flexibel middelen ontvangen voor coronaveilige alternatieven.

Tot 40.000 euro

Organisatoren kunnen 80% van de gemaakte productionele en artistieke kosten terugkrijgen. De subsidie bedraagt minimaal 2.500 euro en kan oplopen tot 40.000 euro. Een organisator kan deze subsidie maximaal 2 keer aanvragen als het over verschillende evenementen gaat. Alle aanvragen worden beoordeeld door een jury die tweewekelijks samenkomt.

Alle evenementen die hoofdzakelijk in openlucht plaatsvinden en die in 2021 op het grondgebied van Gent georganiseerd worden, komen in aanmerking voor deze subsidie. Het evenement moet publiek toegankelijk zijn en rekening houden met de veiligheidsvoorwaarden van het Overlegcomité en de Stad Gent. Het Knaldrangfonds werd op de gemeenteraad van 2 maart 2021 goedgekeurd.

Meer info over het Knaldrangfonds

Update artikel 4/03/2021