"Juf, ik vind mijn kleur niet!"

20 Mei 2021

De ‘huidskleur’ van poppen, pleisters en kleurpotloden is vaak nog altijd beperkt tot zalmroze of lichtbeige. Onbewust krijgen kinderen met een andere huidskleur het signaal dat zij minder meetellen. Daarom zal het Gentse onderwijs kleurpotloden verdelen in diverse tinten huidskleur.   

“Ook ik tekende mezelf met een roze kleurpotloodje. Dat heeft een impact op je zelfbeeld." - Fourat Ben Chikha, fractieleider Groen Gent

“Ook ik tekende mezelf met een roze kleurpotloodje. Dat heeft een impact op je zelfbeeld. Kinderen zien de wereld in de kleuren die we ze geven. Ik ben tevreden dat ook de Gentse scholen met deze kleurenset aan de slag gaan", zegt Fourat Ben Chikha, fractieleider Groen Gent.

Onderzoek toont hoe belangrijk het is om ook met heel jonge kinderen - aangepast aan hun niveau - in gesprek te gaan over beeldvorming en zelfbeeld.  De kleurpotlodenset kan daarbij helpen. 

Preventief strijden tegen discriminatie

Het Onderwijscentrum Gent bundelt de navormingen over diversiteit voor leerkrachten in een centrale databank, GIDS, een acroniem voor Gentse Inspiratiebank voor Diversiteit op School

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere: “Dit is een creatief middel om op school preventief te werken aan de strijd tegen discriminatie en racisme. We koppelen deze set aan tips en tricks voor leerkrachten om het gesprek in de klas aan te gaan. Het is een element in een groter verhaal, en maakt deel uit van de samenwerking met mijn collega Astrid De Bruycker, bevoegd voor gelijke kansen.”

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.