'Check je huis' voor gepersonaliseerd advies

29 April 2021

'Check je huis' voor gepersonaliseerd advies

De online tool 'Check je huis' heeft een grondige update gekregen. Gentenaars die een korte vragenlijst invullen op checkjehuis.gent krijgen een persoonlijk en aanpasbaar stappenplan met renovatiewerken om hun huis energiezuinig te maken. Dat plan bevat naast een dynamische berekening van kosten en besparingen ook ineens een overzicht van premies en voordelige leningen.

Energiezuinig wonen

Gentenaars snel en eenvoudig informeren over hoe ze hun huis energiezuinig kunnen renoveren én klaar maken voor de komende hete zomer. Dat is het doel van ‘Check je huis’.

Een eerste versie van 'Check je huis' werd in 2016 gelanceerd en werd al door meer dan 30.000 Gentenaars gebruikt. Andere steden en gemeenten namen de tool over.

"Betere huizen zorgen voor meer comfort en een lagere energiefactuur. Met Check je huis willen we mensen met verbouwplannen helpen om makkelijk en snel de juiste keuzes te maken en de gepaste financiering te vinden." - Tine Heyse, Schepen Wonen

In de nieuwe versie ook hergebruik van water en ingrepen om omgevingslawaai en oververhitting tegen te gaan opgenomen. Via ingebouwde kaarten krijgen bezoekers te zien of de breedte van de stoep gevelisolatie toelaat of dat hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Ook krijgt de bezoeker een overzicht van de jaarlijkse besparing op de energiefactuur en van de daling van de CO2-uitstoot, afhankelijk van de geselecteerde ingrepen.

Wie meteen aan de slag wil gaan, kan direct een afspraak maken met een adviseur van Energiecentrale. Deze zorgt voor meer gedetailleerd advies, begeleiding van de werken en financiële oplossingen zoals premies en leningen. De Energiecentrale is het adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren van de Stad Gent.

Simulaties EPC voor en na de ingrepen

Bezoekers krijgen binnen 'Check je huis' een indicatie van de huidige EPC-waarde van de woning. Dat label geeft de energieprestaties van een woning of appartement weer. Tegelijkertijd wordt meegegeven welke ingrepen nodig zijn om de woning te verbeteren tot label A, de Vlaamse en Gentse doelstelling tegen 2050. 'Check je huis' maakt een automatische verbinding met de EPC-simulator van het VEKA (Vlaams Energie en Klimaatagentschap). Dat is een primeur.

Meer info

Is je woning klaar voor morgen? Check je huis hier

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.