‘Artiest zkt school’ bracht cultuur coronaproof naar de scholen

01 Juli 2021

‘Artiest zkt school’ bracht cultuur coronaproof naar de scholen

Omdat klasuitstappen vanwege corona beperkt werden, bracht 'Artiest zkt school' het afgelopen schooljaar cultuur coronaproof naar de scholen. Meer dan 50 artiesten en muziekgroepen zorgden doorheen het jaar in 130 scholen voor een act die aansloot bij de leefwereld van de Gentse leerlingen van het (buitengewoon) basis- of secundair onderwijs.

Plaats van afspraak: buitengewone basisschool De Octopus. De kinderen van het 1ste en 2de leerjaar hebben er zin in! Speciaal voor hen brengt theatergezelschap Tweelicht & Zoon het stuk ‘Prinsesje en de Beer’.

"Veel geplande klasuitstappen vielen in het water. Daarom besloten we om de insteek om te draaien en de artiesten coronaproof naar de scholen te brengen." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Het is genieten, ook voor de leerkrachten en artiesten: het was veel te lang geleden dat er nog iets cultureel mogelijk was binnen de schoolmuren. Het dak gaat er af en toe af, de leerlingen leven zich helemaal in in het verhaal.

Cultuur op school

Het project ‘Artiest zkt school’ van Onderwijscentrum Gent en Cultuur Gent maakte voorstellingen op school toch mogelijk.

Stad Gent maakte 66.000 euro vrij vanuit het budget voor corona-ondersteuning, opdat scholen een cultureel evenement konden boeken op hun speelplaats of in de turnzaal.

Zo’n 130 scholen boekten afgelopen schooljaar een act, workshop of optreden via 'Artiest zkt school'. Bij de artiesten of gezelschappen waren bekende namen zoals Wim Claeys, Poppentheater Pedrolino, Veerle Malschaert, Laila Koubaa, 4Hoog, of de Kopergietery, maar ook beginnende artiesten kregen een podium.

De handen in elkaar slaan

Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Elke Decruynaere is tevreden met het resultaat: “Door corona hadden scholen het voorbije jaar weinig mogelijkheden om ontspannende activiteiten te organiseren."

"Veel geplande klasuitstappen vielen in het water, wat erg jammer was voor iedereen. Daarom besloten we om de insteek om te draaien en de artiesten coronaproof naar de scholen te brengen. De schepen van cultuur was meteen overtuigd om de handen in elkaar te slaan."

"Samen maakten we budget vrij voor dit project waar alle schoolnetten, buitengewoon en gewoon, basis en secundair onderwijs, konden op intekenen. De nood was er duidelijk, want het project werd een groot succes.”

Mooie kans

Directrice van basisschool De Octopus, Sonja Vandenbroucke, leerde het project kennen via de Brede School en Onderwijscentrum Gent. Ze is blij dat ze intekende voor een voorstelling: “Het is een mooie kans om na een zwaar jaar toch iets leuks te kunnen organiseren voor de leerlingen.”

Ook de leerlingen konden de voorstelling smaken. Er was veel interactie voorzien met het publiek en wanneer de kinderen 'instructies' gaven aan de acteur was het geluid in de tot spektakelzaal omgedoopte turnzaal bij tijden oorverdovend.

Alicia, Ambre, Medina en Livia zijn eensgezind in hun oordeel: “Het was een super leuk verhaal. Bij het eerste deel lagen we soms plat van het lachen.”

Win-win voor onderwijs en cultuur

Dit project was een win-winsituatie voor de cultuur- én onderwijssector. Eindelijk konden artiesten - die heel hard geleden hebben onder de coronacrisis - weer doen wat ze het liefst doen: optreden!

Daarnaast is onderwijs ook een belangrijk draagvlak voor cultuur in al haar vormen. Door van de nood een deugd te maken en de voorstellingen te organiseren op de scholen zelf, konden de deelnemende scholen zelfs in het corona-schooljaar genieten van een cultureel programma. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.