8 mei herdenking meer dan ooit in teken van vrede

05 Mei 2022

8 mei herdenking meer dan ooit in teken van vrede

Op  8 mei herdenken we in Gent het einde van de Tweede Wereldoorlog. We verwelkomen zondag iedereen op het Achtmeiplein te Gent voor deze jaarlijkse herdenking en de overwinning op het fascisme. De plechtigheid staat dit jaar, meer dan ooit, in het teken van wereldvrede en ontwapening. We belichten uiteraard de vreselijke toestand in Oekraïne. Het 8 Mei Komitee Gent maakt deel uit van de 8 meicoalitie en roept samen met tal van andere middenveldorganisaties en individuen op om van 8 mei opnieuw een officiële feestdag te maken.

"Ik onderschrijf om van 8 mei opnieuw een formele nationale dag te maken zodat iedereen dit signaal heel duidelijk krijgt dat we als samenleving zoveel te winnen hebben bij vrede." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

Gent is een van de weinige steden in Vlaanderen met een ‘8 meiviering’. Dit danken we grotendeels aan het Gentse ‘8 Mei Komitee’ en de sympathiserende organisaties. 

Het is tijd om 8 mei opnieuw de plaats te geven die deze dag verdient, als bijkomende Belgische feestdag. Een oud-weerstander zei: “Extreemrechts komt terug, eerst op hun sloefen, daarna op hun botten.” In verschillende Europese landen blazen ze hun oude denkbeelden aan en jagen ze de traditionele politiek op. 

Vrede niet vanzelfsprekend 

"We moeten ons dagelijks en op heel verschillende manieren verzetten tegen oorlog."

"Daarom dat ook ik de oproep onderschrijf om van 8 mei opnieuw een formele nationale dag te maken zodat iedereen dit signaal heel duidelijk krijgt dat we als samenleving zoveel te winnen hebben bij vrede", aldus Hafsa El-Bazioui, schepen van Personeel, Facilitair Management en Internationale Solidariteit.

Beste garantie op vrijheid

De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. Het laat ons stil staan bij het feit hoe broos vrede kan zijn. De voorbije maanden werden we  op een heel harde manier geconfronteerd dat vrede niet vanzelfsprekend mag beschouwd worden.  Vrede hangt vast aan democratie en aan respectvol samenleven.

Zolang de vrijheid van één die van een ander niet beperkt, is de som van ieders vrijheid de beste garantie op vrede. En vrede is de beste garantie op vrijheid. Vrede is een werkwoord.

Iedereen is welkom om samen 8 mei te herdenken en vrede centraal te stellen 

Programma

10.45 uur:       

  • Verzameling aan het Oorlogsmonument der slachtoffers van beide Wereldoorlogen in het Zuidpark op het Achtmeiplein.

11.00 uur:       

  • Begroeting door Jean Pierre Goossens, Voorzitter 8-Mei-Komitee Gent.

  • Toespraak door Mevr. Hafsa El-Bazioui, Schepen van Personeel, Facilitair Management en Internationale Solidariteit

  • Eerbetoon aan Oekraïne en toespraak door Mevr. Tetiana Shamrai.

  • Bloemenhulde

  • Muzikale omlijsting door Werner Vande Sande (trompet) en de Flanders Red Cross Pipe Band.

http://www.8meikomitee.gent/

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.