5 oktober, Dag van de Leerkracht

07 Oktober 2021

5 oktober, Dag van de Leerkracht

Leerkrachten geven elke schooldag het beste van zichzelf voor de 56.000 schoolgaande kinderen en jongeren in onze stad. Vele scholen en ouderraden zetten hun leerkrachten in de bloemetjes of verrasten hen met een fijne attentie van waardering ter gelegenheid van de dag van de leerkracht.

Leefkracht, lof hoort jou toe …

Neen, hierboven lees je geen spellingsfout, maar het begin van het gedicht van spoken word artist, Lindah Leah Nyirenda. Ze schreef deze slam poetry om de ruim 9.400 Gentse leerkrachten in de bloemetjes te zetten ter gelegenheid van de Dag van de Leerkracht.

“Tijdens corona zag ik leraren verhalen voorlezen op de stoep of rondfietsen met oefenbundeltjes. Anderen vonden zichzelf heruit in het online lesgeven. Vorig schooljaar stonden ze dan weer klaar met mondmasker en handontsmetting om het beste van zichzelf te blijven geven."

"Dit schooljaar wens ik alle schoolteams een jaar waarin ze zonder afstand, afleiding of obstakels kunnen doen waar ze zo goed in zijn: lesgeven." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

"Daar ben ik dankbaar voor, en trots. Dit schooljaar wens ik alle schoolteams een jaar waarin ze zonder afstand, afleiding of obstakels kunnen doen waar ze zo goed in zijn: lesgeven", aldus Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

Ook in het straatbeeld was de dag van de leerkracht aanwezig. Op alle aanplakborden in de stad werden leerkrachten begroet met affiches van het gedicht 'Leefkracht'. Het lofgedicht werd ook uitgehangen in alle Gentse scholen en bij mensen thuis aan het raam.

Kick off Gents Onderwijscafé

De feestdag van de leerkrachten vormde een perfecte aanleiding voor de kick off van het eerste Onderwijscafé van Onderwijscentrum Gent. De schoolteams van een 5-tal basisscholen uit de wijk Sluizeken-Tolhuis-Dok-Ham kwamen samen in De Centrale om te klinken op zichzelf, maar ook om te netwerken.

“Een van de acties die we in Gent inzetten om de uitstroom uit het lerarenberoep te beperken, is het inzetten op community vorming tussen startende en ervaren leraren en directies." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

De buurtscholen gaven het signaal dat ze elkaar en elkaars werking beter wilden leren kennen en samen wilden brainstormen over de aanpak van enkele thema’s waar ze mee worstelen in hun complexe wijk. Armoede, de instap van kleuters ...: elke school in de buurt krijgt er mee te maken en zoekt ondersteuning.  

Leraar in Gent

Die ondersteuning wil het team Leraar in Gent van het Onderwijscentrum bieden aan de scholen. Vooreerst wil men het ontstaan van een sterke thematische of wijkgebonden community faciliteren, zodat leerkrachten in hun netwerk terecht kunnen met vragen en ideeën.

Er worden ook vormingen aangeboden rond grootstedelijke thema’s of onderwerpen waar de scholen naar vragen. Deze steun moet leraren in Gent sterker maken en hen ondersteunen in hun job, zodat ze zich gedragen voelen om hun prachtjob te blijven uitoefenen.

Uitstroom beperken

“Een van de acties die we in Gent inzetten om de uitstroom uit het lerarenberoep te beperken, is het inzetten op community vorming tussen startende en ervaren leraren en directies. Zij kunnen elkaar ondersteunen en inspireren door kennis en ervaring te delen met elkaar. Ze staan er niet alleen voor!"

"Een informeel moment als een Onderwijscafé, waar de gasten zelf kiezen waarover ze in gesprek gaan, is een ideale format om elkaar beter te leren kennen in een ontspannen sfeer”, zegt Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

Het gesproken gedicht ‘Leefkracht’ vind je hieronder terug.

Op vrtnws verscheen dit artikel over Dag van de Leerkracht in Gent.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.