55% kiest voor het onderwijs
13 Februari 2025

"Met dit project moedigen we potentiële zij-instromers aan om de sprong naar het onderwijs te maken." - Evita Willaert
Het lerarentekort is nijpend. Daarvoor hoeven we de recente cijfers van de VDAB niet te raadplegen. Ook in een onderwijsstad als Gent voelen we de effecten van het lerarentekort. Als lokaal bestuur wachten we niet tot er oplossingen in onze schoot komen vallen maar nemen we zelf initiatief. Groen-raadslid Sophie Vanonckelen bevraagde schepen van Onderwijs Evita Willaert hierover in de commissie Onderwijs en vroeg wat de Stad doet om het tekort in te perken.
Een precies overzicht van het lerarentekort in Gent is moeilijk te geven. Scholen zijn niet verplicht om hun openstaande vacatures te melden aan de Stad of de VDAB. "Op de VDAB-website zie je heel wat vacatures", zegt Evita. "Maar dat aantal zegt niet alles: sommige vacatures zijn voltijds, andere gaan om een tijdelijke vervanging van slechts enkele uren."
"In Gent voelen we het lerarentekort vooral in het basisonderwijs. Er zijn meer vacatures dan kandidaten." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs
"In Gent voelen we het lerarentekort vooral in het basisonderwijs", vult Evita aan. "In december 2024 waren er 91 vacatures, terwijl er slechts 71 geschikte werkzoekenden waren. Meer vacatures dan kandidaten, dus."
Het secundair onderwijs heeft het iets minder moeilijk: "Daar stonden in dezelfde periode 130 vacatures open voor 229 kandidaten", zegt Willaert. "Maar ook hier moeten we nuanceren. Dit cijfer houdt geen rekening met diplomavereisten of de juiste match tussen vacature en kandidaat: een wiskundeleerkracht kan bijvoorbeeld niet zomaar Frans geven."
Lesgeven? Test even!
Als Stad wachten we niet op Vlaanderen om dit probleem aan te pakken. Zo startte het Onderwijscentrum in 2021 het project ‘Lesgeven? Test even!’ op. Mensen bij wie het kriebelt om te gaan lesgeven maar nog niet zeker zijn, kunnen proeven van het onderwijs door enkele lessen mee te volgen in de klas.
"Met dit project moedigen we potentiële zij-instromers aan om de sprong naar het onderwijs te maken", zegt Evita Willaert. Het is niet alleen interessant voor de geïnteresseerde leerkracht maar ook voor scholen om contact te leggen met potentiële leerkrachten”.
Het project blijkt ook zijn vruchten af te werpen. Dat blijkt uit een bevraging van de deelnemers
Het project blijkt ook zijn vruchten af te werpen. Dat blijkt uit een bevraging van de deelnemers. Vorig schooljaar schreven 201 mensen zich in voor een testmoment. Van de 135 bevraagde deelnemers volgde 60% effectief zo’n moment, en 52 van hen gingen daarna aan de slag in het onderwijs. "Mooie cijfers", vindt Evita.
"29% startte een opleiding en 26% begon meteen met lesgeven of is op zoek naar een job in het onderwijs. Elke stap in de goede richting helpt. Ook dit soort initiatieven blijven we aanmoedigen."
Doorslaggevend
Voor veel deelnemers was het observatiemoment doorslaggevend. "Zo krijgen ze een concreter beeld van het beroep en ontdekken ze of ze zich beter thuis voelen in het kleuter-, lager of secundair onderwijs", legt Evita uit.
"Onze initiatieven brengen alles overzichtelijk samen en maken de keuze makkelijker." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs
Naast dit project zet het Onderwijscentrum nog andere initiatieven op. Tweejaarlijks organiseert het de infobeurs ‘Word leraar in Gent’, waar geïnteresseerden terechtkunnen met al hun vragen. Hier zijn onder andere lerarenopleidingen, de VDAB en Leerwinkel De Stap aanwezig. "Wie de overstap naar onderwijs overweegt, moet heel wat informatie verwerken", zegt Evita. "Onze initiatieven brengen alles overzichtelijk samen en maken de keuze makkelijker."
Vlaanderen
Zal hiermee het lerarentekort opgelost geraken? Neen. "Deze problematiek vraagt een bredere aanpak op Vlaams niveau", stelt Evita. "Daar liggen de hefbomen om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken", constateert de schepen.
"De initiatieven die wij als Stad hebben genomen, zorgen er wel voor de mensen makkelijker de vinden naar het onderwijs en dat ze een carrièrepad kunnen uitstippelen in het onderwijs dat bij hen past."
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.