530 jonge nieuwkomers ontdekken vrije tijdsaanbod

20 Oktober 2022

530 jonge nieuwkomers ontdekken vrije tijdsaanbod

Als je nieuw bent in een stad heb je vaak veel aan je hoofd. Je moet de taal leren, een school zoeken, een huis vinden. Nieuwkomers hebben ook nood aan vrije tijd. Via hobby’s maak je makkelijker vrienden en krijg je een sociaal netwerk. Op 18 en 20 oktober ging Planeet Gent door in en rond De Centrale. Verschillende vrijetijdsorganisaties stelden hun werking voor aan jonge anderstalige nieuwkomers. Op het programma stond onder andere dans, theater, knutselen, kennis maken met scouts en veel meer.

Recht op vrije tijd

Planeet Gent is een tweedaags event voor jonge anderstalige nieuwkomers waar ze verschillende hobby’s kunnen uitproberen. De jeugddienst van Stad Gent werkt hiervoor samen met de organisatie IN-Gent vzw. Schepen Hafsa El-Bazioui ging langs en nam samen met jongeren deel aan een capoeira workshop en een darboeka les.

"Als nieuwkomer is het niet evident om je weg te vinden in het aanbod. Met Planeet Gent laten we hen al doende ontdekken wat de vele mogelijkheden zijn. Organisaties leren op hun beurt ook om hun aanbod toegankelijk en laagdrempelig te maken." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

Alle leerlingen uit de Gentse onthaalklassen voor nieuwkomers (OKAN) kunnen hier kennis maken met verschillende sport- en vrijetijdsverenigingen uit het Gentse. 530 jonge nieuwkomers schreven zich in, onder hen ook heel wat jongeren uit Oekraïne.

"Als nieuwkomer is het niet evident om je weg te vinden in het aanbod. Deze jongeren hebben ook recht op leuke hobby's en vrienden. Met Planeet Gent laten we hen al doende ontdekken wat de vele mogelijkheden zijn. Organisaties leren op hun beurt ook om hun aanbod toegankelijk en laagdrempelig te maken", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd.

Drempels 

Planeet Gent kadert in een breder toegankelijkheidsbeleid waarbij we zoveel mogelijk sport-, jeugd- en cultuurverenigingen stimuleren om drempels weg te werken.

Daarom krijgt het jeugdwerk naast de standaard subsidie ook extra middelen als ze hierrond inspanningen doen.

De bedoeling is dat ook jongeren met een beperking of in jongeren in armoede een hobby kunnen uitvoeren. Ook taal is voor veel jongeren en nieuwkomers een drempel. De extra toelage wordt ook toegekend als een vereniging een nieuwkomerswerking start. Zo zetten we vrijetijdswerking in als verbinder tussen scholen, organisaties, werk en integratie.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.