3, 2, 1 … aftellen naar het eerste wijkmobiliteitsplan

23 Februari 2023

3, 2, 1 … aftellen naar het eerste wijkmobiliteitsplan

"In Zwijnaarde wordt al heel wat gewandeld en gefietst, dat wordt nu nog beter." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Op maandag 15 mei wordt het wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde ingevoerd. Dat is het eerste van een hele reeks wijkmobiliteitsplannen die in de pijplijn zitten. Ruim twee jaar is er met de bewoners van Zwijnaarde, Pleispark, de Schilderswijk en de stadsdiensten samen gewerkt aan een plan dat de wijk veiliger en fijner zal maken. Schepen van Mobiliteit, Filip Watteeuw, kijkt erg uit naar het ‘bordendraaimoment’.

Uitgebreide participatie = evenwichtig plan

Begin 2020 startte de Stad Gent met de opmaak van het wijkmobiliteitsplan. Via verschillende kanalen zoals een infomarkt, posterborden en doelgroep gesprekken werd heel wat info verzameld. Met die input ging de Stad aan de slag en werd er een evenwichtig plan opgemaakt. Een plan dat tegemoet komt aan de bewoners, maar ook aan de bezoekers, de handelaars, de scholen en alle andere actoren in de wijk.

Nog fijner om de wandelen en te fietsen

"In Zwijnaarde wordt al heel wat gewandeld en gefietst, dat wordt nu nog beter", zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit. "Mensen zoeken in Zwijnaarde het groen en de rust op. Het wijkmobiliteitsplan zal ervoor zorgen dat doorgaand verkeer dat er geen bestemming heeft wordt geweerd. Zo wordt het nog veiliger en rustiger."

"Mensen zoeken in Zwijnaarde het groen en de rust op. Het wijkmobiliteitsplan zal ervoor zorgen dat doorgaand verkeer dat er geen bestemming heeft wordt geweerd. Zo wordt het nog veiliger en rustiger." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Primeur

Het wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde wordt als eerste van een hele reeks ingevoerd. Een primeur dus. Maar binnen dit wijkmobiliteitsplan zit nog een échte primeur. In de Putstraat wordt een wandelstraat getest. Dat is een beetje zoals een fietssuggestiestrook maar dan voor wandelaars. Deze infrastructuur wordt voor de eerste keer ingevoerd in Gent.

Voorbereidende werken

Voor het plan kan worden ingevoerd moeten er nog een aantal kleine werken worden uitgevoerd. Zo zal er onder andere nog een fietsstraat worden geparkeerd en moeten een aantal verkeersborden worden gewijzigd om de nieuwe circulatie in goede banen te leiden. Die werken worden uitgevoerd in april en mei.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.