31 januari = dag van de schooldirecteur

03 Februari 2022

31 januari = dag van de schooldirecteur

Op maandag 31 januari vierden we alle schooldirecteurs. Zij verdienen onze grootste bewondering. Ze dragen al altijd vele petjes, maar de voorbije jaren kregen ze ook nog eens de cape van permanente crisisbeheerder rond de hals gehangen.  In moeilijke omstandigheden smijten ze zich elke dag opnieuw voor hun leerlingen en hun team.  

Elke Decruynaere: “Deze dag waarbij ze in de bloemetjes worden gezet is meer dan verdiend voor deze duizendpoten. Ik zie schooldirecteurs elke dag met veel warmte toveren voor hun leerlingen en collega’s."

"Hun kracht is heel groot. Dank voor zoveel! Maar ook een bezorgde boodschap: zorg ook goed voor julliezelf.”

"Ik zie schooldirecteurs elke dag met veel warmte toveren voor hun leerlingen en collega’s." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Corona-boekhouding

Ook dit schooljaar is corona heel bepalend geweest. Quarantaines, CO2-meters, draaiboeken, afstandsonderwijs … Er kwam veel extra organisatie bij de directeur terecht. Menig schooldirecteur hield een heuse corona-boekhouding bij, om enigszins een overzicht te kunnen bewaren van welke medewerkers of leerlingen in isolatie of quarantaine was.

Intussen raast de onderwijstrein verder en loodsen ze hun schip ook rond gewijzigde regelgeving, vernieuwingen en een lerarentekort.

Stretchen van draagkracht

Schooldirecteurs hebben bij uitstek een warm hart en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daardoor stretchen ze soms hun draagkracht, om toch het onderste uit de kan te halen voor hun team of hun leerlingen.

Maar zeker in deze tijden is zelfzorg een belangrijk aspect. De corona-crisis bleek geen spurtje te zijn, maar een duurloop. Laten we hopen dat de piek van deze 5e golf nu bijna bereikt is, zodat ook de schooldirecteurs en hun teams weer wat adem kunnen happen en wat kunnen recupereren. #helden

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.