27% minder veegvuil op de Gentse Feesten!

29 November 2018

27% minder veegvuil op de Gentse Feesten!

Tijdens de evaluatie van de voorbije Gentse Feesten kwamen de herbruikbare bekers prominent in beeld. Maar ook over mobiliteit, geluidsoverlast en wildplassen waren positieve evoluties te melden. Sara Matthieu reageerde enthousiast in de commissie, maar legde ook nadruk op verbeterpunten en het memorandum van de pleinorganisatoren. 

De editie 2018 gaat de geschiedenis in als een kleine revolutie tegen wegwerpplastic: maar liefst 27% minder afval werd opgeveegd door Ivago. Qua volume gaat het wellicht om een daling van 75% op de pleinen, dankzij de veralgemeende  herbruikbare bekers. Sara: “De herbruikbare bekers zijn een groot succes! Nu moeten we blik en pet aanpakken. Een pintje koop je best op de pleinen, zo ontstaat er minder afval en blijven de feesten betaalbaar."

Daarnaast viel alweer een stijging van het aantal fietsers en De Lijn-gebruikers op. Het aantal wildplassers daalt en er zijn meer gratis toiletten. De pleinen zorgen steeds minder voor geluidsklachten wat voor een hogere leefbaarheid voor bewoners zorgt. Rond het memorandum van de pleinorganisatoren pleitte Sara onder andere voor meerjarige subsidies voor de organisatoren en dus meer zekerheid, met daarnaast de mogelijkheid op Europese subsidies gezien de feesten als erfgoed kunnen worden beschouwd.