1 jaar na de lancering overtreft Foodsavers Gent alle verwachtingen

29 Maart 2018

1 jaar na de lancering overtreft Foodsavers Gent alle verwachtingen

Sinds 3 maart 2017 zet Foodsavers Gent, een samenwerking tussen Stad Gent en OCMW Gent, zich in om voedseloverschotten uit de Gentse regio te recupereren en te herverdelen naar armoedeverenigingen in Gent. Op het logistieke platform van Foodsavers Gent worden overschotten aan een kwaliteitscontrole onderworpen en geleverd aan Gentse sociale organisaties en sociale restaurants. Gentenaars in armoede krijgen zo beter toegang tot verse en gezonde voeding. Afgelopen woensdag werd het eerste jaarverslag toegelicht. En de cijfers spreken voor zich: in een periode van 10 maanden werd 300 ton overschotten opgehaald. Dat is maar liefst 3 maal de beoogde doelstelling!

Enkele opvallende cijfers uit het jaarverslag:

  • Opgehaalde voedseloverschotten: 300 ton
  • Percentage verse groenten en fruit: 68%
  • Reductie van C02 uitstoot: 762 ton
  • Aantal schenkers: 24 winkels, 1 veiling, 2 supermarktdepots, 1 bioboerderij en 1 bedrijf
  • Aantal afnemers: 58 Gentse armoedeverenigingen en sociale restaurants
  • Aantal ‘unieke’ mensen in armoede die producten mochten ontvangen: 18.981
  • Aantal doelgroepmedewerkers die werkervaring konden opdoen: 19

“Foodsavers Gent vermindert niet alleen de milieu-impact door voedseloverschotten te recupereren, maar heeft ook een duidelijk maatschappelijk doel: dankzij het project krijgen kwetsbare personen toegang tot verse en gezonde voeding.” Tine Heyse - Schepen van Klimaat en Milieu

Tine Heyse: “De cijfers tonen aan dat we als lokale overheid samen met vele partners echt wel het verschil kunnen maken. Samen gaan we de strijd tegen voedselverspilling aan, en dat werkt. Foodsavers Gent vermindert niet alleen de milieu-impact door voedseloverschotten te recupereren, maar heeft ook een duidelijk maatschappelijk doel: dankzij het project krijgen kwetsbare personen toegang tot verse en gezonde voeding.”Vorige week viel het project voor een 3de keer in een jaar tijd in de prijzen met de Food Waste Award. Een jaar geleden won Stad Gent met het Restorestje ook al een Food Waste Award.