1.500 spelpakketten voor kinderen in kwetsbare situaties

09 April 2020

1.500 spelpakketten voor kinderen in kwetsbare situaties

Bij de start van de paasvakantie verdeelden de brugfiguren en de coördinatoren van Brede School 1.500 gratis pakketten met knutsel-, spel- en leesmateriaal bij gezinnen in de meest kwetsbare situaties. Ze willen op die manier de kinderen een zinvolle tijdsbesteding en vooral veel spelplezier bezorgen, nu ze door de coronamaatregelen beperkt zijn in hun vrijetijdsbesteding.

Leerkansen voor alle kinderen

De coördinatoren van de verschillende Brede School-wijken in Gent nemen het voortouw in dit initiatief. Ze verzamelden en selecteerden materiaal voor 1.500 spelpakketten. Brede School is de werking van Onderwijscentrum Gent die scholen stimuleert samen te werken met partners uit verschillende beleidsdomeinen, om zo een brede leer- en leefomgeving te creëren voor de kinderen in de wijk.

"Wat begon als een spontaan, klein initiatief, resulteerde uiteindelijk in de verdeling van maar liefst 1.500 pakketten. Dit is helemaal Brede School: inzetten op samenwerking om zo tot brede leerkansen voor alle kinderen te komen." - Elke Decruynaere

De brugfiguren van Onderwijscentrum Gent bezorgden de pakketten bij de start van de paasvakantie aan de meest kwetsbare gezinnen. Ook drie opvangplaatsen in Gent (het doortrekkersterrein aan de Drongensesteenweg, de Reno aan de Rigakaai en het inloopcentrum aan de Pannestraat) kregen een aantal pakketten.

Blikvanger: kleurplaat uit 'Lam'

De samenstelling van de pakketten is aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Een aantal partners werkten eraan mee, zoals de Academie voor Beeldende Kunsten van de Stad Gent, die doeboekjes leverde voor de kinderen, en uitgeverij Nanuq. Deze laatste zorgde voor de blikvanger in het pakket: een kleurplaat van het zoekprentenboek 'Lam' van Pieter De Poortere (getekend naar aanleiding van de grote Van Eyck-tentoonstelling in het MSK). Brede School voegde een aantal gerichte doe-opdrachten toe en een springtouw.

Samenwerking

Ook andere stadsdiensten droegen spontaan hun steentje bij. Zo zorgden de bodes ervoor dat al het materiaal gecentraliseerd werd, leverden verschillende diensten stoffen zakjes om de pakketten in te steken en stak de stadsdrukkerij een tandje bij om de aangepaste kleurplaat van 'Lam' en de doeboekjes snel gedrukt te krijgen.

Contact houden

Naast de verdeling door de brugfiguren werden er de voorbije week ook nog spelpakketten uitgedeeld door tal van jeugdwerkingen, zoals bv. vzw Habbekrats en vzw Jong, die ook volgende week weer op pad gaan. De pakketten zijn niet alleen een cadeautje aan de kinderen, met materiaal om te spelen en te leren. Het is ook een manier voor de verschillende initiatieven om contact te houden met hun kinderen die zich vaak in kwetsbare situaties bevinden.

 

Beeld: Ingrid Antheunis