147 kwetsbare leerlingen gebruiken thuis laptop van de Stad

02 April 2020

147 kwetsbare leerlingen gebruiken thuis laptop van de Stad

Door de coronamaatregelen werden de lessen op school opgeschort. Kinderen en jongeren blijven thuis, wat zorgt voor een fysieke afstand tussen de leerkrachten en hun leerlingen. Maar dit is geen vakantie en de leerlingen krijgen wel degelijk schoolopdrachten toegestuurd. Wie thuis geen computer of wifi-verbinding heeft, riskeert achterop te geraken of ‘connectie’ te verliezen. Daarom lanceert Stad Gent met Digipolis en het Onderwijscentrum Gent een uitleenactie voor laptops en tablets aan kinderen van de lagere school en wordt er gezorgd voor gratis wifi-verbinding.

Bergen verzetten

Leerkrachten blijven bergen verzetten en zorgen voortdurend voor aangepaste en zinvolle activiteiten voor hun leerlingen. Maar niet elk gezin heeft een computer of tablet. Daarom rolt de Stad Gent een plan uit om Gentse leerlingen uit het basisonderwijs te helpen, over alle onderwijsnetten heen. De Stad Gent en Digipolis Gent stellen gratis laptops en tablets ter beschikking voor leerlingen in kwetsbare situaties zolang de maatregelen van kracht zijn.

Scholen hebben opgelijst welke leerlingen geen toegang hebben tot de schoolcommunicatie door gebrek aan ICT-materiaal. Deze week konden 147 leerlingen van het zesde leerjaar al een toestel afhalen. Er wordt verder gewerkt om nog meer leerlingen te helpen.

"Samen de schouders zetten onder betere onderwijskansen. Zeker in uitzonderlijke tijden is dat belangrijk en deze straffe samenwerking is daar het beste bewijs van: Onderwijscentrum Gent en Digipolis schouder aan schouder ter ondersteuning van alle onderwijsnetten." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Onderwijscentrum als schakel

Digipolis leent de toestellen uit, maar de scholen zelf bezorgen ze aan hun leerlingen. Het Onderwijscentrum Gent zorgt voor de coördinatie van het project samen met de onderwijskoepels. Dankzij deze e-inclusieve actie hopen de Stad Gent, het Onderwijscentrum Gent en Digipolis de digitale kloof voor leerlingen in kwetsbare situaties te verkleinen en ervoor te zorgen dat ze makkelijker opnieuw kunnen aansluiten als de lessen op school weer opstarten. Ook schepen Bracke, verantwoordelijk voor Digipolis, is blij dat dit project kan uitgerold worden ter ondersteuning van de kinderen.

Secundair onderwijs

Voor de leerlingen van het secundair onderwijs stapt de Stad Gent in 'Digital 4 Youth', een Vlaams project dat in de paasvakantie start met het verdelen van laptops voor alle graden van het middelbaar. Ook Gentenaars van alle leeftijden die wel een computer maar geen internetconnectie hebben, worden geholpen. Scholen en ondersteunende organisaties voorzien voor hen, in samenwerking met Telenet, een gratis wifiverbinding.

Kwetsbare gezinnen en andere Gentenaars met vragen over digitale toepassingen kunnen in deze tijden ook terecht bij start-up BEEGO. Hogeschoolstudenten bieden gratis telefonische hulp om mensen op weg te helpen. Meer op www.beego.be of via 078 485 400.