Terug- en vooruitblik op het meerjarenplan

27 Juni 2024

Terug- en vooruitblik op het meerjarenplan

"Dat de niet-uitgegeven middelen verder worden ingezet om de buffers van de stad te versterken is een goede zaak."

Deze week boog de gemeenteraad zich over de jaarrekening 2023 en de aanpassingen van het meerjarenplan. Doordat we aan het einde van de legislatuur zijn, zijn die aanpassingen aan het meerjarenplan eerder beperkt, maar daarom niet minder belangrijk. Het geeft ons wel de gelegenheid om terug te kijken naar de voorbije jaren, en alvast vooruit te blikken naar een volgend meerjarenplan.

Voor de Groenfractie voerde raadslid Jeroen Van Lysebettens het woord tijdens het debat.

Hieronder lees je zijn integrale tussenkomst uit de gemeenteraad: 

"De aanpassingen aan het meerjarenplan. Beperkt, maar daarom niet minder belangrijk. In het jaar dat we European Youth Capital zijn, nemen we de terechte beslissing om 2 miljoen euro extra te investeren in jeugdinfrastructuur.

Een slimme investering, die niet alleen het jeugdwerk ondersteunt en waar de sector zelf vragende partij voor was, maar zichzelf ook op termijn terugbetaalt, door te verwachten gedaalde kosten in de energiefactuur.

Daarnaast wenden we verstandig de middelen uit de septemberverklaring 2023 aan om de druk op de kinderopvang te laten dalen. En dat doen we in Gent op onze eigen rebelse manier.

"Ja, de Stad Gent heeft een budget dat onder controle is; en Ja, de Stad Gent kan haar beleidsdoelstelling voldoende financieel ondersteunen." - Jeroen Van Lysebettens, gemeenteraadslid

Waar in gans Vlaanderen het lastig is om mensen te vinden, zoeken wij een oplossing op het veld: we werven extra kinderbegeleiders aan én we stellen bijkomend mensen in staat om on the job een opleiding kinderopvang te volgen en toch tegelijkertijd al te laten meehelpen omdat de nood nu eenmaal hoog is. Ik twijfel er niet aan, mevrouw de schepen, dat onze innovatie van ‘ondersteuner in de kinderopvang’ op termijn overgenomen zal worden over gans Vlaanderen.

Door de lagere inflatie en lagere energieprijzen was het budgettair een makkelijkere oefening dan sommige andere de voorbije jaren. Dat de niet-uitgegeven middelen verder worden ingezet om de buffers van de Stad te versterken, mijnheer de schepen, is een goede zaak. We kunnen alleen maar hopen dat ook een volgende bewindsploeg werk zal maken van een robuust meerjarenplan, in ieder geval is dat onze intentie.

Maar als we terugkijken naar de voorbije legislatuur dan is het misschien wel noodzakelijk om stil te staan bij een aantal zaken. Laten we beginnen bij de investeringen. Ook in de jaarrekening van 2023 blijkt dat we niet alle geplande investeringen kunnen doen. Daardoor lopen we soms financiering mis vanuit andere overheden of lopen kosten op termijn, door inflatie, hoger op dan initieel begroot.

"In weerwil van wat sommigen ook mogen beweren zijn de kosten van een stad nu eenmaal hoger, door de centrumfunctie op vlak van school en werk, door de woonproblematiek, door de sociale context …" - Jeroen Van Lysebettens, gemeenteraadslid

Het zal dan ook zaak zijn om de planning nog beter bij de uitvoering te laten aansluiten. Ter uwer verdienste, mijnheer de schepen, is dat deze legislatuur eigenlijk beter dan de vorige legislaturen. Dat heeft uiteraard veel te maken met de portfolio techniek die we gebruiken, en die in deze zeker zijn doel bereikt.

Als we naar de inkomsten kijken dan zien we dat het grootste deel van onze inkomsten voortkomen uit het Gemeentefonds. Dat Gemeentefonds is het onderwerp van politiek debat, één van de discussiepunten in de Vlaamse regeringsvorming en meer bepaald het deel dat Gent daaruit krijgt. Mijnheer de schepen, ik weet dat de Stad Gent aan u een bondgenoot heeft in deze.

In weerwil van wat sommigen ook mogen beweren zijn de kosten van een stad nu eenmaal hoger, door de centrumfunctie op vlak van school en werk, door de woonproblematiek, door de sociale context … ongetwijfeld kan u zelfs daar meer over vertellen dan ikzelf, als voormalig OCMW-voorzitter en BCSD-voorzitter.

Met vertrouwen vraag ik dan ook mijnheer de schepen, om uw ervaringen op dat vlak te delen met de onderhandelaars van uw partij voor de Vlaamse regering, zodat we ook in de toekomst die centrale functie kunnen blijven vervullen.

Ten slotte over de schuld. We zien dat die eind 2023 op een totaalbedrag ligt van 919 miljoen euro, een schuldgraad van ongeveer 90%. Dat is hoog, maar betaalbaar binnen de middelen van onze begroting. Veel goede huisvaders hebben een veel hogere schuldgraad.

Dat is meestal geen probleem, omdat daar een duidelijke tegenwaarde tegenover staat, meestal vastgoed. Bij de Stad is die tegenwaarde, door de specifieke structuur van de beleids- en beheerscyclus (BBC) -wetgeving - de boekhoudkundige richtlijnen voor lokale besturen - veel minder duidelijk.

In de, nochtans omvangrijke, boeken zal u de waarde van het stedelijk vastgoed niet terugvinden, zal u niet terugvinden wat de waarde is van ons publiek domein of van de dienstverlening. Nochtans is het wel daarin dat het geld geïnvesteerd is, en zijn dat de investeringen die er uiteindelijk voor zorgen dat we ons als stad verder ontwikkelen.

Het zou denk ik, mijnheer de schepen, een goed idee zijn om daar een beter zicht op te scheppen in de toekomst.

Beste collega’s, mijnheer de voorzitter, ik rond af. Het budget van de Stad Gent opvolgen en doorgronden is een van de kerntaken van een raadslid.

Het gaat om grote bedragen, die veel mogelijk kunnen maken in onze stad, en op alle beleidsdomeinen van belang zijn. Het gaat om geld van de burger dat zo efficiënt mogelijk moet ingezet worden op democratisch bepaalde maatschappelijke doelen.

Het is dan ook van belang dat dat duidelijk en helder gecommuniceerd wordt: Ja, de Stad Gent heeft een budget dat onder controle is; en Ja, de Stad Gent kan haar beleidsdoelstelling voldoende financieel ondersteunen."

Ontdek hier wat er in ons verkiezingsprogramma staat over stadsfinanciën.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.