Youth Explorer – 40 Noorse en Vlaamse jongeren bedenken duurzame oplossingen voor politici

19 September 2019

Youth Explorer – 40 Noorse en Vlaamse jongeren bedenken duurzame oplossingen voor politici

Schepen Elke Decruynaere verwelkomde tijdens deze week van de mobiliteit een groep van 40 Noorse en Vlaamse jongeren in het stadhuis, voor de start van de driedaagse “Youth Explorer”, een internationaal project van de Vlaamse Jeugdraad. Hun doel? Samen nadenken over hoe lokale en nationale besturen positieve keuzes kunnen maken rond mobiliteit en duurzaam leven.

“De Noorse delegatie koos bewust voor een verplaatsing met de elektrische bus in plaats van met het vliegtuig en vermeed zo de uitstoot van bijna 17.500 kg CO2. Samen met de vragen die ik kreeg maakte dit me opnieuw duidelijk dat de zorg voor het klimaat lééft bij jongeren en dat ze actief willen mee nadenken over constructieve oplossingen!” - Elke Decruynaere

Jongeren konden zich individueel kandidaat stellen om deel te nemen. De jeugdraad wou hen met dit project de kans geven om met beleidsmakers in gesprek te gaan en zo impact te hebben op een meer duurzame samenleving. En passant verwierven ze ook meer inzicht in de werking van Europese, Vlaamse en lokale politiek en maken ze kennis met een interculturele context. De deelnemers (tussen 15-20 jaar oud) hadden elk hun eigen motivatie en verhaal om deel te nemen. Zo overtuigde Laure (15) haar ouders na verschillende klimaatmarsen om de tweede wagen weg te doen.

Gedreven jongeren uit de Buskerud regio in Noorwegen en jongeren uit Vlaanderen bogen zich deze week drie dagen over concrete, door lokale politici voorgelegde beleidscases uit Gent en Kortrijk met betrekking tot duurzaamheid en mobiliteit. Na twee dagen onderzoek en debat presenteerden ze gisteren hun creatieve oplossingen voor 8 lokale uitdagingen. Ze legden hun antwoorden voor aan beleidsmakers van alle niveaus in de BOZAR in Brussel. Er kwamen interessante projectvoorstellen uit de bus over onder meer duurzaam voedselgebruik op stedelijk niveau en het verduurzamen van E-commerce.

De uitwisseling kadert in de Europese week van de mobiliteit en kwam tot stand met steun van Erasmus+ en de Vlaamse Jeugdraad.

Wil je zelf meedoen aan het project Youth Explorer? Neem dan een kijkje op de site van de Vlaamse Jeugdraad.