Vragen bij betoging Voorpost in Bloemekenswijk

Caroline Van Peteghem - commissie Algemene Zaken, Intercommunales en Bevolking - 19 september 2016 - Mondelinge vraag van raadslid Caroline Van Peteghem: Vraag bij hoogdringendheid - Rellen nav betoging Voorpost
 

Het extreemrechtse Voorpost betoogde afgelopen zaterdag in de Gentse Bloemekenswijk tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie en tegen de Turkse president Erdoğan. Turkse jongeren uit de buurt reageerden fel en er ontstonden relletjes. Dat de Stad Voorpost had toegestaan om te betogen in een wijk waar veel Turkse Gentenaars wonen, oogste verontwaardiging. Groen-gemeenteraadslid Caroline Van Peteghem vroeg de burgemeester of de politie een goede inschatting had gemaakt van de risico's op rellen en waarom de stad geen andere locatie voor de demonstratie had voorgesteld.

Burgemeester Termont (sp.a) gaf een uitgebreide en genuanceerde toelichting, die je hier integraal kunt nalezen. Zijn basisprincipe is: het recht op betogen maximaal respecteren. Dat vinden we uiteraard een correcte houding. Maar het is belangrijk dat de stad tegelijk waakt over het wederzijds respect tussen mensen. De recente demonstratie van Voorpost neemt daar een loopje mee: betogers die onder het mom van vrije meningsuiting in een multiculturele wijk rondtrekken met een afbeelding van een varkenskop, zoeken bewust naar manieren om te kwetsen en uit te dagen, en verscherpen enkel de maatschappelijke tegenstellingen en polarisering. De burgemeester gaf aan die elementen mee te nemen in de verdere evaluatie en als aandachtspunt bij volgende aanvragen.
 

Tags: