Van leeshoekje tot huiswerkklas: ruimtes op maat van kinderen in het nooddorp

07 September 2023

Van leeshoekje tot huiswerkklas: ruimtes op maat van kinderen in het nooddorp

"Het is goed dat er plaats is voor onderwijs in het nooddorp." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Vandaag wonen zo'n 140 Oekraïense vluchtelingen in het nooddorp in Oostakker, waaronder 34 kinderen. Het is belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen in een warme omgeving, met voldoende mogelijkheden om te spelen met elkaar, om zich thuis te voelen en met plekjes voor school en ondersteuning.

Daarom kregen de gemeenschappelijke ruimtes een kindvriendelijke inrichting, met aandacht voor educatie en ontspanning.

Zo zijn er onder meer een game- en leeshoek, een ontspanningsruimte met kindvriendelijke hoekjes en een ruimte voor huiswerkbegeleiding en digitale ondersteuning. Buiten zijn er een speeltoestellen en een picknickzone met barbecue.

"Kindvriendelijke hoekjes, een leeshoekje, een plek om buiten te spelen, .. Het zijn zulke plaatsen die nodig zijn om ‘kind’ te kunnen zijn." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

"Kindvriendelijke hoekjes, een leeshoekje, een plek om buiten te spelen, .. Het zijn zulke plaatsen die nodig zijn om ‘kind’ te kunnen zijn", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

Huiswerkklas en thuisonderwijs

Daarnaast zijn er ook educatieve ruimtes voorzien. Er zijn lokalen waar de kinderen begeleid kunnen worden met hun huiswerk, er is de mogelijkheid om thuisonderwijs te organiseren of een nieuwe OKAN-klas op te richten. 

De vzw Blenders maakt er de bewoners via een Digidak-punt wegwijs in de digitale wereld en organiseert er vorming rond digitale thema's. Ook Amal, VDAB of andere diensten kunnen hier workshops, infomomenten of lessen organiseren.

"Het is goed dat er plaats is voor onderwijs in het nooddorp, met huiswerkbegeleiding voor de kinderen die instroomden in de Gentse scholen, maar ook met faciliteiten voor de jongeren die nog steeds thuisonderwijs volgen via hun Oekraïense onderwijssysteem", zegt Evita Willaert.

Waar gaan de Oekraïense kinderen naar school? 

Vorig schooljaar liepen zo'n 360 Oekraïense kinderen tussen de 3 en de 18 jaar school in Gent. Ongeveer de helft in het basisonderwijs en de helft in het middelbaar onderwijs. 

Deze kinderen woonden sinds hun aankomst op verschillende plekken in onze stad en zijn daardoor verspreid over de verschillende scholen in de Gentse wijken. 

"De kinderen uit het nooddorp die beslisten om in Oostakker naar school te gaan, werden warm onthaald in hun nieuwe klas. Ik wil de scholen en hun teams hier nadrukkelijk voor bedanken!" - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Er werd geadviseerd aan de gezinnen die in mei naar het nooddorp verhuisden, om hun kinderen op hun vertrouwde school te houden, voor het welzijn van het kind.

De meeste ouders gaven aan dit ook te doen. Er zijn enkele lagere schoolkinderen die ervoor gekozen hebben om over te stappen naar een school in Oostakker en er was voldoende plaats om hen warm te ontvangen. 

400 extra opvangplaatsen

Vanaf september zullen de voorbereidende werken van de tweede fase starten om het nooddorp uit te breiden. In het najaar worden 150 extra units geplaatst voor 400 personen.

'Wonen in Vlaanderen' voorziet gestapelde woonunits (twee bouwlagen), die Vlaanderen na het nooddorp wil laten hergebruiken voor studentenhuisvesting. Als alles volgens planning verloopt, zullen de woningen begin 2024 in gebruik genomen worden.

Bekijk hier de reportage van AVS met Evita in het nooddorp.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.