Top dat TAP

23 Mei 2024

Top dat TAP

"Toen ik in 2012, de dienst Wegen onder mijn bevoegdheid kreeg, heb ik beslist om stevig te investeren in het onderhoud van wegen."

Gent ontving vorige week de titel Fietsstad 2024. Geweldig is dat. Maar wist je dat er naast investeringen in trappers, ook veel wordt geïnvesteerd in stappers? Ruim 2 miljoen euro gaat jaarlijks, enkel en alleen al, naar het onderhoud van voetpaden. Dat gebeurt via het TAP, het TrottoirActiePlan. De kwaliteit van de voetpaden is daardoor opmerkelijk verbeterd zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw.

En dat is een bewuste keuze.

Comfortabele voetpaden, een must

Iedereen is ook voetganger. Of je je nu hoofdzakelijk verplaatst te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de (deel)wagen. Er zal altijd een stukje stappen in je traject zitten. Comfortabele en veilige voetpaden en zebrapaden zijn dus een must.

"De voorgaande besturen hadden dat écht verwaarloosd. Het budget werd stevig opgetrokken. Daarbovenop creëerden we een TAP: een TrottoirActiePlan, enkel en alleen voor het onderhoud van voetpaden." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Fietsers zijn belangrijk, maar voetgangers evenveel vindt Filip. En dus besloot hij fors te investeren in voetpaden en zebrapaden. En dat loont. Meer dan 80% van de voetpaden is ondertussen in goede staat. Dat was geleden van 2006.

Inhaalmanoeuvre

"Toen ik in 2012, de dienst Wegen onder mijn bevoegdheid kreeg, heb ik beslist om stevig te investeren in het onderhoud van wegen", zegt Filip.

"Dat was broodnodig. De voorgaande besturen hadden dat écht verwaarloosd. Het budget werd stevig opgetrokken. Daarbovenop creëerden we een TAP: een TrottoirActiePlan, enkel en alleen voor het onderhoud van voetpaden."

"Ook daar maakte ik een budget voor vrij. 2 miljoen per jaar, goed voor 30.000m² voetpadonderhoud. Ik had dat budget ook kunnen besteden aan nieuwe infrastructuur. Dat zou wellicht meer aandacht hebben gekregen in de pers, maar wegenonderhoud en dan specifiek comfortabele voetpaden zijn belangrijk. Dat was een bewuste keuze."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.