Taxi's kleuren blauw om valsspelers te weren

De Standaard/Oost-Vlaanderen

 

Het Gentse taxiplan is een van de accenten in het beleid van schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw. Want vandaag is het een beetje een zootje: in de stad rijden te veel taxi's rond die er niet horen. “We merken dat veel taxichauffeurs Gent van buitenaf binnenrijden”, zegt Watteeuw. “Omdat ze iemand naar Gent hebben gebracht of omdat ze hier klanten hopen te vinden. Die chauffeurs gebruiken de stelplaatsen die gereserveerd zijn voor de tweehonderd taxi's met een Gentse vergunning.”

Alleen: het is heel moeilijk om die “illegale” taxi's eruit te halen. “Daarom komt er nu een Gentse taxibalk”, zegt de schepen. De kleur is die van alles in de stad tegenwoordig: Buffalo-blauw en wit. “Op die manier zal het heel duidelijk zijn welke taxi's een Gentse vergunning hebben en welke niet. Op een plek waar taxi's in de rij staan, zoals op de Korenmarkt, zullen chauffeurs die van buitenaf komen, opvallen en beboet kunnen worden door de politie.”

De stad hoopt zo de niet-Gentse chauffeurs buiten te houden. “Want dat is de regel: als ze een klant naar Gent brengen, moeten ze meteen terugkeren naar hun eigen stad of gemeente.”

Boterham verdienen

“De taxisector is niet de sector waarin je het meeste geld verdient”, klinkt het nog. “Om die reden hebben we al eerder een maatregel genomen. Eigenlijk mogen in Gent 250 taxi's rijden, maar we hebben een uitzondering gevraagd en dat aantal verlaagd tot tweehonderd, zodat die mensen hun boterham kunnen verdienen. Het zou niet oké zijn als andere taxi's dan hun inkomsten komen afnemen.” Er is momenteel een wachtlijst met chauffeurs die hopen op een Gentse vergunning.

De taxichauffeurs reageren zelf afwachtend op de nieuwe balk. “Dat het een blauwe balk wordt, is leuk.” Maar Joeri Cools vraagt zich af of de balken wel zullen helpen. “Vooral in drukke periodes zoals de Gentse Feesten en de Winterfeesten is het problematisch: als taxichauffeurs voelen dat er geld te verdienen is, komen ze van overal in de provincie. Ze zullen straks opvallen omdat ze geen blauwe balk hebben. Het is nog maar de vraag of de politie zal optreden.”

De Gentse taxibalken passen in een groter plan: er wordt gewerkt aan een charter, een soort gedragscode voor de chauffeurs, en de politie zal strenger toezien op het rijgedrag van chauffeurs.
 

Tags: