Tachtig tinten grijs

 “Als ze je niet aanvaarden, waar moet je dan naar toe? Je kan niet weg.” zegt Paul, bewoner van een Vlaams woonzorgcentrum. Genderdiversiteit is een belangrijk thema, ook voor Gentse senioren en zeker in onze OCMW-woonzorgcentra. In 2013 vroeg de Groen-fractie nog naar het OCMW beleid rond holebi- en transgenderpersonen binnen ouderenzorg. Naar aanleiding van een recente Vlaamse studiedag onder de titel ‘Tachtig Tinten’ vroeg Groen OCMW-raadslid Steven Rommel naar een stand van zaken.

Op de studiedag Tachtig Tinten stelde de Vlaamse overheid een toolkit voor met 10 belangrijke aandachtspunten die onze lokale dienstencentra en woonzorgcentra kunnen ondersteunen in hun LGBT-beleid (LGBT: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender). OCMW-voorzitter Coddens (sp.a) antwoordde dat het OCMW bijna alle punten van de toolkit volledig of gedeeltelijk toepast. Zo zijn bijvoorbeeld alle documenten van de woonzorgcentra al gescreend op gender- en relatieneutrale termen en volgden onze medewerkers verschillende vormingen rond het thema. Ook waren er verschillende OCMW-diensten aanwezig op de studiedag waarvan sprake.

“Ervoor zorgen dat iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt, dat is van het grootste belang” aldus Steven. Als Groen-fractie zullen we blijven kijken hoe we het beleid kunnen versterken en mee werken naar concrete voorstellen.
Eén ding is zeker, het enthousiasme om zich in te schrijven op de ‘Tachtig Tintenprijs’ is alvast groot

Tags: