Stadshal wordt even overdekt speelplein

De Standaard/Oost-Vlaanderen

 

Een stuk van het Emile Braunplein onder de stadshal wordt komende zomer voor twee weken omgebouwd tot een groot speelplein. Het stadsbestuur maakt daarvoor een uitzondering op de stille 'sperperiode' na de Gentse Feesten.

Gent Het speelplein in het midden van de stad komt er in de eerste twee weken van augustus. Het wordt gebruikt voor speelpleinwerking, maar álle kinderen zullen er kunnen spelen. Dat antwoordde schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen) gisteren in de commissie Onderwijs van de Gentse gemeenteraad, na een vraag van Astrid De Bruycker (SP.A).

Het speelplein onder de stadshal zal open zijn van maandag 1 tot vrijdag 5 en van maandag 8 tot en met vrijdag 12 augustus. Tijdens het weekend is er geen speelpleinwerking. 'De mobiele speelpleinwerking, die verzorgd wordt door een team van animators onder begeleiding van de Jeugddienst, doet deze zomer voor het eerst de stadshal aan', zei Decruynaere.

'De stadshal is een plek die meer dan bekend is bij de Gentse kinderen, na het succes van het festival Wildemannen Woestewijven. De stadshal biedt bovendien beschutting, heeft de green vlakbij (het parkje, red.) en ook toiletten en opslagplaats. Er is geen betere plek om dit te doen, net na de Gentse Feesten.'

Om de centrumbewoners niet te verontrusten, benadrukt Decruynaere dat er geen versterkte muziek mag worden gespeeld. 'Meer dan het gelach en gejoel van de kinderen zal er niet te horen zijn.' Afspraken over welk deel van het plein juist mag worden ingenomen, moeten nog worden gemaakt.

'We zullen ons aanpassen aan de realiteit van de Gentse binnenstad, aan de specifieke context van een plein waar kinderen constant aankomen en weer weggaan en niet noodzakelijk een hele namiddag vertoeven, en aan de grote hoeveelheid toeschouwers en het moeilijk af te bakenen terrein.'

 

Sperperiode

Twee weken vóór en twee weken na de Gentse Feesten zijn eigenlijk geen evenementen toegestaan in het stadscentrum. Met die 'sperperiode' wil de Stad de rust van de centrumbewoners respecteren.

'Maar als Gent een kindvriendelijke stad wil zijn, moeten we kinderen niet alleen in onze hoofden een plek geven, maar moeten we ze ook een échte plek durven te geven in onze stad', zegt Decruynaere. 'Daarom heb ik mijn collega's in het schepencollege overtuigd om een afwijking op de sperperiode goed te keuren, om zo een vakantie-aanbod te kunnen organiseren onder de stadshal.'

Om kinderen ook op andere pleinen te laten spelen tijdens de zomermaanden, laat Gent verschillende types van 'parklets' ontwerpen. Dat zijn verplaatsbare speel- en zittuigen, dikwijls gemaakt uit hout. Die zullen worden geplaatst op pleinen waar door markten en evenementen geen langdurige animatie kan worden opgezet. Hoe de 'parklets' er uit zullen zien, is nog niet bekend.

Tags: