Stadsarbeiders dragen vanaf volgend jaar 'schone kleren'

De Standaard - 2 februari 2016

 
De stad Gent wil af van zijn 'vuile kleren'. Vanaf 2017 mag er aan de werkkleding van de stadsarbeiders en het OCMW-personeel geen kinderarbeid of oneerlijke lonen kleven. 'We moesten deze stap nemen, want met eerlijke thee en fruitsap alleen geven we geen duidelijk signaal', zegt schepen Tine Heyse (Groen), bevoegd voor de Noord-Zuidwerking.
 

Gent Gent wil in 2017 de eerste Vlaamse stad zijn die haar personeel kleedt in eerlijke kleding. “We willen een signaal geven aan producenten dat er een vraag is naar fairtradekleding”, zegt schepen Heyse. “Iedereen kent de verschrikkelijke beelden van de textielfabrieken in Bangladesh. We moeten duidelijk maken dat we daar niet mee kunnen leven.”

Groot verschil

In een eerste fase worden de outfits van de stadsarbeiders en het OCMW-personeel vervangen, net zoals het bedlinnen in de OCMW-rusthuizen.

“Er is uiteraard een groot verschil tussen wat we willen en wat we kunnen vragen aan de producenten”, zegt Wouter Boesman van Gent Fair Trade. “T-shirts zullen vrij snel lukken, maar de gespecialiseerde veiligheidskleding bestellen we zelden in grote hoeveelheden. Daarom hopen we dat andere steden mee op de kar springen.”

Maar hoe zeker kan een stad zijn dat het fairtrade in handen heeft? “De discussie over de illegale kasseien op de Korenmarkt en het Emile Braunplein toont dat controle belangrijk is”, zegt de schepen. “Daarom zullen we alleen samenwerken met producenten die een erkend fairtradelabel behalen.”

Niet in vuilnisbak

Als de Gentse groendienst en hun collega's volgend jaar met schone kleren werken, zullen we dat niet merken.

“De outfits zullen nieuw en eerlijk zijn, maar uiterlijk niet verschillen met de oude”, zegt schepen Heyse, die ook niet van plan is om alle oude kleding in de vuilnisbak te kieperen. “De vervanging zal geleidelijk gebeuren, omdat het niet duurzaam is om zo'n massa kleren weg te kieperen en omdat we hopen dat de kleren steeds eerlijker worden.”

Primark

De stad Gent wil met dit initiatief ook haar inwoners warm maken voor fairtrade. Het Fair Fashion Fest, dat dit jaar terugkeert, lokte vorig jaar drieduizend geïnteresseerden naar het MIAT en de opening van de Primark in de Lange Munt deed de discussie over eerlijke kleding hoog oplaaien. “Er broeit iets in Gent en we willen de beslissende duw geven”, zegt schepen Heyse.

Tags: