Stad Gent subsidieert duurzame wijkprojecten

De Standaard/Oost-Vlaanderen - 3 september 2015

 

Negen energiebesparende projecten die in Gentse buurten zijn opgestart, krijgen steun van de stad Gent. In totaal spendeert het stadsbestuur nu 87.000 euro aan de projecten. Voor de nieuwe projectronde kunnen nog tot 30 september dossiers ingediend worden.
 

'Er gaan al veel subsidies en premies naar maatregelen om individuele huizen energiezuiniger te maken', zegt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen). 'Nu willen we ook een steentje bijdragen om initiatieven te steunen die een hele buurt meetrekken. Niet alle projecten hebben een even grote impact, sommige zijn echt experimenteel en andere zijn eenvoudiger te realiseren. De impact op het milieu moet wel duidelijk zijn, zo hebben we al kandidaten geadviseerd om hun project bij te schaven, zodat het meer effect heeft. De negen projecten die nu geselecteerd zijn, krijgen bedragen tussen 1.500 euro en 12.000 euro.'

Het geld komt uit de subsidiepot die Gent veil heeft om de stad klimaatneutraal te maken tegen 2050. In totaal trekt de stad deze bestuursperiode 105 miljoen euro uit om diverse maatregelen te ondersteunen.

Groepsaankoop

Gisteren werden de eerste negen buurtprojecten voorgesteld. De projecten zijn heel divers. Zo zet de buurt rond de Papegaaistraat in op meer ledverlichting via concerten in speciaal met leds verlichte ruimtes en een groepsaankoop. Ledlichten verbruiken minder energie dan spaarlampen. In Wondelgem hebben bewoners van de wijk Rietedries zich verzameld om de daken van hun aaneengrenzende garageboxen om te vormen tot groendaken. De Buren van de Abdij in de Machariuswijk proberen dan weer groepsaankopen te realiseren voor isolatie en energiebesparend glas. Met de subsidies kan de buurt iemand aantrekken die de contacten met aannemers coördineert.

Ook cohousingprojecten behoren tot de geselecteerden. Zo wil 'Aan de Ratte' uit Oostakker een warmtenet realiseren voor vijftien huizen, via een warmtepomp die met maximaal veertig graden werkt. Living Lab uit Sint-Amandsberg zoekt dan weer een stuk grond waar het kan experimenteren met nieuwe woonvormen, die de duurzame woningen van 2050 moeten worden.

Resultaten

De eerste projectronde is voorbij, maar Heyse heeft nu een nieuwe ronde lopen. Kandidaten kunnen nog tot 30 september dossiers indienen. 'Het is belangrijk bij de projecten dat je de resultaten ook moet kunnen vertalen naar andere buurten.'

Tags: