Stad Gent en VDAB organiseerden voor de eerste keer een Jobdate voor kinderbegeleiders

04 April 2019

Stad Gent en VDAB organiseerden voor de eerste keer een Jobdate voor kinderbegeleiders

Op maandag 1 april organiseerde Stad Gent in samenwerking met VDAB een eerste Jobdate-event voor de Gentse publieke en private kinderopvang. Een 90-tal werkzoekenden met een diploma ‘begeleider in de kinderopvang’ konden er tijdens korte jobdates rechtstreeks kennismaken met de leidinggevenden uit de sector en de vacatures voor jobs in een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang.

Volgens UNICEF zijn de eerste 1000 dagen in een kinderleven de allerbelangrijkste voor de ontwikkeling. Goede kinderopvang draagt daar toe bij. Ouders zijn vaak tweeverdieners, volgen een opleiding of zijn op zoek naar werk. Grootouders zijn minder beschikbaar voor de opvang van hun kleinkinderen. De vraag naar kinderopvang stijgt en veel onthaalplekken zijn op zoek naar bijkomende kinderbegeleiders.

"Als regisseur van de Kinderopvang in Gent ondersteunen we met dit initiatief de zoektocht van de kinderopvangorganisatoren naar goed personeel. Een betere verloning, duidelijke opleidingsstructuren en goede werkomstandigheden zijn belangrijke aandachtspunten die we willen meegeven aan de volgende Vlaamse regering." - Elke Decruynaere, schepen van Opvoeding Stad Gent

Kinderbegeleiders zijn echte duizendpoten. Kinderopvang is ondertussen veel meer dan het pure verzorgen van of spelen met kinderen. De begeleiders beschikken ook over een grote portie creativiteit en geduld, zijn teamspelers en dragen een grote verantwoordelijkheid. Het is een unieke en uitdagende job die helaas nog te weinig gewaardeerd wordt. Bovendien stelt het Decreet voor Baby's en Peuters van 1 april 2014 meer kwaliteitseisen aan de kinderopvang. Dat is een goede zaak, maar het zorgt er tegelijk ook voor dat de werkgevers in de kinderopvang het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden voor deze belangrijke job.


Vernieuwend: VDAB & Stad Gent samen aan het werk

"Door samen te werken, faciliteren we de ontmoeting tussen werkgevers en werkzoekenden. Dit is 1 van de manieren om in te spelen op een betere match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk Stad Gent

Als regisseur voor de kinderopvang op zijn grondgebied pakte Stad Gent daarom uit met een nieuw concept. Gent sloeg de handen in elkaar met de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB voor een unieke samenwerking in de sector. VDAB activeerde werkzoekende begeleiders om deel te nemen aan een Jobdate-event waar potentiële kandidaten in korte 1-op-1-gesprekken konden kennismaken met 13 verschillende Gentse werkgevers uit de openbare en de private sector. Daarnaast werden de aanwezige werkzoekenden geprikkeld met een programma dat  hun ‘goesting’ om aan de slag te gaan met onze allerkleinsten kon aanwakkeren en hun vaardigheden moest opfrissen. Een volledig mobiel pop up-kinderdagverblijf stond in voor kinderopvang ter plaatse terwijl mama of papa konden luisteren naar hoe je onthaalouder wordt of naar verhalen uit het werkveld.