Stad bindt strijd aan met schooluitval

In Gent verlaat bijna 1 op 5 van de scholieren het secundair onderwijs zonder diploma. Schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen) heeft een actieplan klaar om de strijd met de schooluitval aan te binden. Tegen 2020 wil ze het aantal vroegtijdige schoolverlaters met een kwart terugdringen.


Ook Gent ontsnapt niet aan het grootstedelijk fenomeen van het hoge aantal vroegtijdige schoolverlaters onder de jongeren. In het schooljaar 2013-2014 verliet maar liefst 17,4 procent of bijna 1 op 5 jongeren hun Gentse school zonder diploma.


"Met ons actieplan willen we de komende jaren het tij keren en het aantal vroegtijdige schoolverlaters met een kwart terugdringen tegen 2020", zegt schepen Decruynaere. Een cruciale rol om die doelstelling te halen is weggelegd voor het nieuwe onderwijscentrum dat tegen april operationeel moet zijn. "De komende weken trek ik langs de Gentse scholen met het charter 'Operatie Geslaagd'. Eén van onze prioriteiten is een globaal en gedetailleerd overzicht krijgen op de cijfers van de schooluitval. Door het charter te ondertekenen verklaren de scholen zich bereid om die cijfers aan het onderwijscentrum door te geven. Op basis van die kennis kunnen we per school een actieplan op maat uitwerken."


Een ander speerpunt in het actieplan is de aanpak rond jongeren die in andere taal dan het Nederlands opgevoed zijn. "Anderstaligheid is één van de voorspellers van vroegtijdig schoolverlaten. Slechts 60 procent van deze jongeren behaalt een diploma. Inzetten op een goed niveau van Nederlands en het gebruik van de thuistaal om andere vakken goed te begrijpen gaan hand in hand", aldus Decruynaere.

Tags: