"We beseffen heel goed dat sluikstorten een groot probleem is in Gent", zegt milieuschepen Tine Heyse. "Het is de voornaamste ergernis van de Gentenaars en de cijfers geven hen gelijk. We hebben de voorbije jaren heel wat middelen ingezet om sluikstorters te vatten, maar het probleem neemt alleen maar toe."
Uit de cijfers van de stad blijkt dat de sluikstortproblematiek fors is toegenomen. In 2004 waren er 122 meldingen en werd er 297 ton afval gedumpt. Tien jaar later spreken we al over 243 meldingen en 623 ton afval. Het meest gevoelig voor sluikstorten is de ruime omgeving van de Opgeëistenlaan en de Gasmeterlaan. Daar word meer dan een derde van de sluikstorten gemeld.
"Er zijn heel wat zaken die we kunnen doen om Gent proper te maken. Van de 41 maatregelen zijn de helft zowat nieuw. We kunnen ze niet allemaal zelf realiseren. In een aantal gevallen moeten we beroep doen op de hogere overheid. Zo willen we bijvoorbeeld statiegeld ingevoerd zien voor blikjes. We weten zeker dat als dat statiegeld wordt ingevoerd, het aantal achtergelaten blikjes spectaculair zal dalen", zegt Heyse. "We merken ook dat mensen maar blijven problemen hebben met wat er wel en niet in de afvalzak mag. Het is te ingewikkeld. Dat moet dus gemakkelijker. Momenteel bestaat 30% van het sluikstortcijfer uit afvalzakken waar verkeerde zaken in zitten en die niet naar binnen werden gebracht. Daardoor worden die afvalzakken naar de verbrandingsoven gebracht en gaat het ecologische voordeel verloren"
Geen geld
Wie vandaag betrapt wordt op sluikstorten, riskeert een GAS-boete. Heel wat daders blijken echter onvermogend te zijn en blijven daardoor ongestraft. Veertig percent van die GAS-boetes worden niet geïnd. "Armoede mag geen reden zijn tot sluikstorten", zegt Heyse. "We verdelen gratis huisvuilzakken aan 22.000 gezinnen die het moeilijk hebben. Maar straffeloosheid mag ook niet. Daarom willen we een alternatieve sanctie voorzien. Wie betrapt is en niet kan betalen, zal mee op stap moeten met de mensen van Ivago. We vermoeden dat dat een merkbaar effect zal hebben. Mijn zonen moeten soms ook hun kamer zelf opruimen en dat mist zijn effect niet", stelt Heyse.
Verder zullen de Bloemekenswijk en Macharius toegevoegd worden aan de prioritaire wijken voor het gebruik van de mobiele sluikstortcamera's. Daders blijven ook de factuur van Ivago krijgen. Die zal niet mals zijn. Voor een zak van 50 liter is dat 63 euro. Tot 240 liter wordt dat bedrag opgetrokken tot 125 euro. Voor grotere hoeveelheden rekent Ivago zelfs 250 euro aan.
Gent houdt bij hoe net de stad is. Momenteel scoort de stad 86% op de netheidsbarometer. Dat cijfer moet opgetrokken worden tot 88%. Een cijfer dat de stad tot nu toe alleen in 2010 heeft kunnen halen. "Met deze maatregelen moet Gent binnen afzienbare tijd opnieuw een propere stad worden", zegt Heyse.