Shoppen op zondag?

Geen nieuwe regeling , wel opnieuw verontwaardiging

Al sinds 2006 mogen Gentse handelaars 15x per jaar hun rustdag overslaan. In het toeristisch centrum kunnen kleinhandelaars sinds 2011 medewerkers inschakelen op zondag, zolang ze een wekelijkse sluitingsdag prikken op een andere dag.  In beide gevallen kaderen handelaars hun initiatief in bestaande uitzonderingen op federale  wetgeving.

Waarom kwam zondagsshoppen dan in het nieuws? Omdat de stad via PUUR Gent (samenwerking met vertegenwoordigers van handel & horeca) een duidelijke regelmaat in de zondagsopeningen wil krijgen: 4x tijdens de eindejaarsperiode en de wintersolden, één keer tijdens de braderie eind juni en elke eerste zondag van de maand (behalve in februari en augustus).

Evenwichtsoefening

Dat we nieuwe verontwaardigde reacties opvingen, hoeft niet te verbazen. Heel wat Gentenaars en bezoekers koesteren zondag als rustpunt in een drukke week en het is logisch dat veel winkelbedienden graag vrijaf hebben op zondag, wanneer hun kinderen, familie en vrienden vrije tijd hebben. Groen gemeenteraadslid Caroline Van Peteghem herhaalde daarom het standpunt van Groen in de gemeenteraad van 21 november 2016: een beperkt aantal koopzondagen is voor ons geen taboe, zolang de stad zoekt naar een leefbaar evenwicht tussen de noden van de groep kleinhandelaars die wil experimenteren met nieuwe openingsuren en de diverse noden die leven bij bewoners, bezoekers en andere handelaars.

Visie op de toekomst

Hoe evolueren onze winkels, waar gaat het naartoe met onze (binnen)stad? Middenstandsschepen Christophe Peeters (Open Vld) droomt luidop van Gent als "mooiste openluchtshoppingcentrum". Het is een label dat al snel weer achterhaald zal klinken. Ons houdt het in ieder geval niet tegen om de visie van het bestuur op de toekomst van Gent te voeden en de winkel- en horecafunctie van de stad te helpen sturen. Zo winnen principes als leefbaar, lokaal, eco en fair stap voor stap terrein - met de volmondige steun van het hele stadsbestuur. 

 

Tags: