Samen genieten van de natuur in de Bourgoyen

Bourgoyen-Ossemeersen is een stukje natuur in Gent waar de Gentenaars fier op zijn. Het is niet alleen een erkend natuurreservaat maar ook nog eens ingekleurd als ‘Important Bird Area’. Steeds meer Gentenaars ontdekken de weg naar dit prachtig stukje groen. Ook Groen gemeenteraadslid Dirk Holemans gaat er trouwens graag joggen.

Door de grote aantrekkingskracht verhoogt de druk op de Bourgoyen-Ossemeersen. Bovendien respecteren niet alle bezoekers de omgeving en de aanwezige dieren: luidruchtig gedrag, niet op de paden lopen, honden los laten lopen, …. Dit tast de  aanwezige natuur aan en vele bezoekers vinden het ook storend. 

Dirk vroeg daarom aan bevoegd schepen Coddens (sp.a) of hij weet heeft van klachten in dit verband. Dit bleek inderdaad het geval. De schepen erkende allereerst de verhoogde druk op het natuurgebied. Ook dat er bezoekers zijn die het niet altijd even nauw nemen met de afspraken die gelden voor wandelaars. Loslopende honden zijn een vaak terugkerende klacht en dit kan uiteraard niet in een voor vogels belangrijk natuurgebied. De schepen maakte de klachten over aan de Gemeenschapswacht en belooft concrete actie. Er komen regelmatige controles: vanaf 1 april schakelt de Gemeenschapswacht opnieuw over op zomerwerkregime. Vanaf dan zullen er nog meer avond- en zaterdagpatrouilles volgen. Ook aan de lokale Politie wordt gevraagd om op regelmatige tijdstippen toezichtrondes in het gebied uit te voeren. 

De uitbreiding van maatregelen van toezicht vanaf 1 april is uiteraard een goede zaak. Later wil de schepen de haalbaarheid bekijken en een deel van deze maatregelen het hele jaar door laten lopen.   

Tags: